• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


TUNCELİ HALK KÜLTÜRÜ VE İNANCINDA GÜNEŞ
Gök ve gök cisimleri tarihin en eski devirlerinden itibaren insanoğlunun kültür ve inanç dünyasında önemli yer teşkil etmiştir. Yaydığı enerji ile yeryüzündeki canlı yaşamın oluşmasında katkıda bulunan güneşte pek çok sembolik yakıştırmaya konu olmuştur. Dünyanın her bölgesinde güneş ile ilgili halk inanışlarına rastlamak mümkündür. Türkiye’de de hemen hemen her bölgede güneş ile ilgili halk inanışları mevcuttur. Ülkemizde güneş ile ilgili pek çok inanışın var olduğu yerlerden biri de Tunceli ilidir. Tunceli insanı, doğada bulunan her varlığa büyük bir saygı duymaktadır. Bu saygı neticesinde doğada bulunan pek çok varlık ile ilgili inanışlar geliştiren yöre insanının kutsalları arasında güneşte önemli bir yer tutar. Güneşin doğuşuna, batışına ve tutulmasına çeşitli anlamlar yükleyen yöre insanı, güneş ile ilgili pek çok inanış benimseyip bu doğrultuda çeşitli uygulamalar gerçekleştirmektedir. Güneş ile ilgili var olan inanışlar, yöre insanının büyük çoğunluğu tarafından kabul edilmektedir. Bu çalışmada, Tunceli ilinde güneş ile ilgili halk arasında var olan inanışlar ve bu inanışların toplumdaki yansımaları değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler
İnanç, kutsal, güneş, kültür, Tunceli.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri