• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


NİĞDE BÖLGESİNDE YAZILAN CÖNKLER ÜZERİNE
Cönk kavramının eski kaynaklarda sıklıkla mecmua kavramıyla yan yana ve aynı anlamada kullanıldığı dikkate alındığında bir edebiyat terimi olarak ne anlam ifade ettiği gayet açıktır. Cönkler, yaygın anlamıyla bir tür şiir mecmuası olmakla beraber, folklor içerisinde değerlendirebileceğimiz pek çok dil malzemesini de ihtiva eden bir tür derleme, toplama veya düzenleyicilerinin edebi zevklerine göre hazırladıkları bir tür antoloji olarak tanımlanabilir. Bu defterlerle alakalı olarak araştırmacıların itilaflı oldukları husus defterlere verilen “cönk” adı etrafında yoğunlaşmaktadır. Özellikle saz şairlerinin şiirleri ve halk bilgisi türünden derlemeler ihtiva eden bu defterlere Cava ve Malaya dillerinden gelen bir kelimenin ad olarak verilmesi oldukça enteresan ve anlaşılması da bir o kadar güç olsa gerektir. Bu muğlaklığın cevabını, İslam medeniyeti dairesine girdikten sonra özellikle edebiyatımızın etkilenmesinde birinci derecede rol oynayan Fars dili ve kültüründe aramasının daha doğru olabileceğini düşünüyoruz. Aslında cönk kavramının tanımlanması bağlamlı tartışmalar, belki de bu defterlerin bütünüyle incelenip değerlendirilmemiş olmalarıyla alakalıdır. Bunların bütünüyle tetkikinden sonra varılacak sonuçlar, “cönk” kavramıyla alakalı olarak ittifak edilebilecek bir tanımlamayı da getirebilecektir. Ancak özellikle akademik çevrelerin bu ata yadigarlarına karşı, onların değeri nispetinde ilgi duyduklarını söyleyemeyiz.

Anahtar Kelimeler
Niğde bölgesi, cönkler, halk şairleri

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri