• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

“ORGAN ADLARI” ÜZERİNE YAPILAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİR KAYNAKÇA DENEMESİ
(A BIBLIOGRAPHY ESSAY ON STUDIES ON “ORGAN NAMES” )

Yazar : Dr. Öğr. Üyesi Yudum GÖRMÜŞ    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 9
Sayı : 27
Sayfa : 285-301


Özet
Temel sözcükler dillerin söz varlığında önemli bir yere sahiptir. Temel sözcükler ve dolayısıyla organ adları Türkçenin sözcük yapımı sistemi içerisinde sıkça kullanılan sözcük kategorilerindendir. Organ adları üzerine yapılacak çalışmalar incelenen dil hakkında önemli bir malzeme oluşturmaktadır. Bu çalışmada ana dili içerisinde temel sözcüklerin önemi üzerinde durularak organ adlarının tanımı yapılmış, bu adlarla ilgili Türkiye Türkçesi ile yapılan çalışmalar incelenmiştir. Tez, makale, kitap, kitap bölümü ile makale ve bildiri niteliğindeki çalışmalar listelenmiştir. Sonuç bölümünde de yapılan çalışmaların kısa bir değerlendirmesine yer verilerek kaynakçanın organ adları üzerinde çalışma yapan ve yapacak olanlara kaynaklık etmesi amaçlanmıştır. İncelemede organ adlarına söz varlığı çalışmalarında özellikle de tıp terimleri ile ilgili çalışmalar içerisinde müstakil bölümlerde yer verildiği görülmüştür. Tarama yapılırken Türkoloji kadar tıp bilimi ve diğer bilimler için de önemli bir veri oluşturan organ adları çalışmaları sosyal bilimler alanı ile sınırlandırılmıştır. Yüksek lisans ve doktora tezleri hakkında açıklamalar yapılmış, kitap ve kitap bölümleri ile makale ve bildiriler yazar adlarına göre alfabetik olarak sıralanmıştır. Konu ile ilgili makale ve tezlerin çokluğu dikkat çekmektedir.

Anahtar Kelimeler
Organ adları, insan vücuduyla ilgili adlar, tıp terimleri, temel sözcükler, söz varlığı.

Abstract
Basic words have an important place in the vocabulary of languages. Basic words and therefore organ names are among the frequently used word categories in the Turkish word formation system. Studies on organ names constitute an important material about the language studied. In this study, the definition of organ names has been made by emphasizing the importance of basic words in the mother tongue, and the studies on these names in Turkey Turkish have been examined. Theses, articles, books, book chapters, and articles and papers are listed. In the conclusion part, a brief evaluation of the studies is given and it is aimed that the bibliography will be a source for those who work on organ names and those who will do it. In the study, it was seen that organ names were included in separate sections in vocabulary studies, especially in studies on medical terms. While scanning, organ names studies, which constitute an important data for medical science and other sciences as well as Turcology, were limited to the field of social sciences. Explanations were made about master's and doctoral theses, books and book chapters, articles and papers were listed alphabetically according to the names of the authors. The abundance of articles and theses on the subject draws attention.

Keywords
Organ names, names related to the human body, medical terms, basic words, vocabulary.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri