• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

TATARLARDA AD VERME İLE İLGİLİ GELENEKLER
(TATAR TRADITIONS REGARDING NAMING )

Yazar : Rasilya Karimova    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 10
Sayı : 28
Sayfa : 226-235


Özet
Tatarlar varlık, hareket ve kavramları adlandırmada tarihî süreç içinde farklı dönem, kültür ve medeniyet dairelerinden geçmiş milletlerden biridir. Türk Dünyası halklarının genelinde olduğu gibi Tatarlarda da ad verme geleneği büyük bir öneme sahiptir. Türk Dünyası’nın önemli üyelerinden biri olan Tatarların kültür ve folklorunda ad verme geleneğinin oldukça renkli ve zengin bir arka planı vardır. Tatarlarda, ad vermenin ilk aşaması olan ad seçme çok önemsenmiş, kişinin adının onun yazgısını belirlediğine inanılmıştır. Güzel adın, sahibiyle birlikte millî ruhu koruyacağı, halka zinde bir bilinç sağlayacağı düşünülmüştür. Halk inancı, güzel bir adın kişinin karakteri üzerinde etkili olacağı şeklindedir. Tarihî süreç içinde Tatarlarda farklı etkenlerin ad verme geleneği üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Tatarlarda kişi adları ve onlar ile ilgili tarihî gelişim süreci farklı saiklere bağlı olmuştur. Paganist dönem, İslam dini ve İslam’ın ad verme üzerindeki etkileri, Bolşevik İhtilali ve onun Tatarların ad verme gelenekleri üzerindeki etkileri, SSCB sonrası dönem ve bu dönemdeki yönelişler gibi hususlar bu saiklerden bazıları olarak kabul edilebilir.

Anahtar Kelimeler
Tatarlar, onomastik, ad, ad verme gelenekleri, kişi adları

Abstract
Tatars are one of the nations that have passed through different periods, cultures and civilizations in the historical process in naming entities, movements and concepts. The tradition of naming is of great importance among the Tatars as well as among the peoples of the Turkic World. The tradition of naming in the culture and folklore of the Tatars, one of the important members of the Turkish World, has a very colorful and rich background. In Tatars, choosing a name, which is the first stage of naming, was given great importance and it was believed that the name of the person determined his destiny. It was thought that a beautiful name would protect the national spirit together with its owner and provide a vigorous awareness to the people. Folk belief is that a beautiful name will have an impact on a person's character. It is known that different factors were effective on the naming tradition among Tatars in the historical process. Personal names in Tatars and the historical development process related to them depended on different motives. Issues such as the paganism, the religion of Islam and the effects of Islam on naming, the Bolshevik Revolution and its effects on Tatars’ naming traditions, the post-USSR period and trends in this period can be considered as some of these motives.

Keywords
Tatars, onomastic, name, naming traditions, personal names

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri