• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ERGİN GÜNÇE’NİN ŞİİRİ HAKKINDA BİR DEĞERLENDİRME
(AN EVALUATION ABOUT ERGIN GÜNCE'S POETRY )

Yazar : Dr. Öğr. Üyesi Selda Uygur Gürbüz    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 10
Sayı : 28
Sayfa : 106-117


Özet
Ergin Günçe, (1938-1983) 1950’li yıllardan itibaren etkili olan şiir anlayışları, hareketleri içerisinde yer almadan özgün bir anlayışla kendi poetikasını inşa eden şairlerden biridir. Ergin Günçe’yi özgün kılan yazdığı dönemlerdeki hâkim şiir anlayışlarından etkilenerek kendi poetikasını oluşturmasıdır. Günçe, Garip şiir anlayışının halk söyleyişine yakın kelime dünyasını, alaysı söylemini; İkinci Yeni’nin de imgesel yaklaşımını kendi şiirinde sentezlemiştir. Romantik ve lirik söyleyişin ağır bastığı şiirlerinde belirgin bir Nazım Hikmet etkisinden de bahsetmek mümkündür. “Ölüm”, “yaz”, “çocukluk” gibi temaları ön plana çıkarmasının arka planında da kişisel tecrübelerinin (otobiyografik izlerin) etkisi vardır. Bir uçak kazasında kırk beş yaşında hayatını kaybeden Günçe’nin, herhangi bir şiir hareketi ya da anlayışına bağlı bir şair olmadığı ve poetikası etkilenmeler bağlamında değerlendirildiği için edebiyat tarihi ve araştırmalarında ele alınmadığı söylenebilir. Ancak bütün bu etkilere rağmen Ergin Günçe’nin -öncü ya da zirve bir edebi şahsiyet değilse de- sentezleyici poetikasının Cumhuriyet dönemi Türk şiiri tarihinde dikkate alınması gerektiği söylenebilir. Bu makalede öncelikle Ergin Günçe’nin şiirlerini yazdığı dönemin edebi koşulları hakkında bilgi verilecektir. Ergin Günçe’nin biyografisi üzerinde kısaca durulacak ve şiir anlayışı ortaya konmaya çalışılacaktır Şairin şiir anlayışının oluşmasındaki etkenlere değinildikten sonra şiirleri tematik açıdan değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler
Ergin Günçe, Cumhuriyet dönemi Türk şiiri, İkinci Yeni, Toplumcu Şiir, Türkiye Kadar Bir Çiçek.

Abstract
Ergin Günçe (1938-1983) is one of the poets who built his own poetics with a unique understanding without taking part in the poetic understandings and movements that have been influential since the 1950s. What makes Ergin Günçe unique is that he created his own poetics by being influenced by the prevailing understanding of poetry in the periods he wrote. Günçe describes the world of words close to the folk saying of Garip poetry, the rhetoric of sarcasm; he synthesized the imaginative approach of the İkinci Yeni in his own poetry. It is also possible to talk about a prominent Nazım Hikmet effect in his poems in which romantic and lyrical utterance predominate. His personal experiences (autobiographical traces) have an influence on the background of his foregrounding themes such as "death", "summer" and "childhood". It can be said that Günçe, who died at the age of forty-five in a plane crash, was not a poet connected to any poetry movement or understanding and was not addressed in literary history and research since his poetics were evaluated in the context of influences. However, despite all these influences, it can be said that Ergin Günçe's synthesizing poetics should be taken into account in the history of Turkish poetry in the Republican period, although he is not a pioneer or a top literary figure. In this article, firstly, information will be given about the literary conditions of the period in which Ergin Günçe wrote his poems. Ergin Günçe's biography will be briefly emphasized and his understanding of poetry will be tried to be revealed. After mentioning the factors in the formation of the poet's understanding of poetry, his poems will be evaluated thematically.

Keywords
Ergin Günçe, Republic period Turkish poetry, İkinci Yeni, social poetry, A Flower Like Turkey

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri