• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ATASÖZLERİ VE DEYİMLERLE DEĞERLER EĞİTİMİ
(VALUES EDUCATION WITH PROVERBS AND IDIOMS )

Yazar : Dr. Öğr. Üyesi Aynur PALA    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 10
Sayı : 30
Sayfa : 147-154


Özet
Eğitimin nihai amacı, kişiyi zihinsel ve ahlaki olarak geliştirmek ve toplumda faydalı bir vatandaş olma becerisini kazandırmaktır. Manevi ve ahlaki değerler ana-baba, öğretmen ve yetişkinlerden kasıtlı veya örtük programlarla birçok farklı şekillerde öğrenilmektedir. Atasözleri ve deyimler kısa zamanda genellikle kalıcı mesajlarla vererek değerlerin öğretilmesinde etkili olmaktadır. Sınıf ve okullarda panolardaki yazılı olan atasözleri bilinçsizce hafızaya yerleşebilmektedir. Bu makalenin amacı, dürüstlük, sorumluluk, vatanseverlik, merhamet, saygı gibi değerlerin eğitiminde atasözlerinden nasıl yararlanılabileceğini tartışmaktır. Bu araştırmaya Manisa Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde 2020-21 öğretim yılında “Eğitimde Ahlak ve Etik” dersini alan ve çalışmaya katılmak için gönüllü olan öğrenciler katılmıştır. Öğrencilerden bir atasözü veya deyim belirlemelerini ve bunun ile ilgili bir kişinin deneyimlerini sınıfta arkadaşları ile paylaşmaları istenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yönteminden doküman analizi kullanılmıştır. Öğrenciler tarafından en fazla seçilen atasözlerinin İşbirliği, dürüstlük, ve çalışkanlık değerleri ile ilgili “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” ve “Yalancının evi yanmış kimse inanmamış” ,” işleyen demir pas tutmaz” olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler
Atasözleri, deyimler, değerler eğitimi, öğretmen adayları

Abstract
The ultimate goal of education is to develop people mentally and moral and to gain the ability to be a good person. Ethical and moral values are learned by parents, teachers and educational programs. Proverbs and idioms are effective in making them permanent in a short time. Visually written proverbs on the classroom and the surrounding boards can be unconsciously placed in the memory. The purpose of this article is to discuss how can be used proverbs and idioms to teach values. Participants of this research are students of Faculty of Education of Manisa Celal Bayar University who attended “Ethics and Moral in Education” course at 2020-21 academic year. Students shared examples of proverbs based on real life situations of people. It was found that the proverbs related values such as “honesty, cooperation and diligence were mostly repeated. These proverbs are: “ The liar's house burned down, no one believed” and “one ne hand washes the other and together they wash the face”.

Keywords
Proverbs, Idioms, Values Education., preservice teachers

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri