• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

AMASYA, ÇORUM, TOKAT İLLERİ AĞIZLARINDA KULLANILAN BİR SESLENME EDATI : “HÊRİ”
(A COMPELLATIVE-ADDRESS PREPOSITION USED IN DIALECTS OF AMASYA, ÇORUM AND TOKAT PROVINCES: “HÊRİ” )

Yazar : Dr. Öğr. Üyesi Sadi Hıncal Nakiboğlu    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 10
Sayfa : 218-251


Özet
Üzerinden çeşitli uygarlıkların geçtiği Amasya Çorum, Tokat illeri, önce Anadolu Selçuklularının sonra Osmanlı İmparatorluğunun yönetimine geçmiştir. Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra il olmuşlardır. Amasya, Çorum, Tokat ağızlarında “hêrî” seslenme edatının yaygın bir şekilde kullanıldığı görülür. ”Hêrî” seslenme edatı genellikle cümlenin sonunda kullanılır. Başta kullanımı çok nadir görülmekle birlikte, ortada kullanımına da çok sık rastlanmaz. Yazı dilinde bir karşılığı yoktur. Amasya, Çorum, Tokat İlleri Ağızlarında kullanıldıkları cümlelere göre anlam kazanmaktadır. Amasya, Çorum, Tokat illeri ağızlarını konuşan kişilerin günlük konuşmalarda bu seslenme edatına sıkça yer verdiği görülmektedir.

Anahtar Kelimeler
Amasya,Çorum,Tokat illeri ağızları,”hêri” seslenme edatı, kullanım sıklığı

Abstract
Many civilizations had been existed upon the districts; Amasya,Çorum and Tokat such as Anatolian Seljuks and then the Ottoman Empire. After the proclamation of the Rebuplic they became cities. Hail preposition “hêri” is wide spreadly used in the dialect soft he cities; Amasya, Corumand Tokat. Hail preposition ”hêri” isoftenlyput at the end of the sentence. However, it is seldomly used in the begining of the sentence, it is as rare to see in the middle of the sentence as well. There is no requital in written language. They are meaningful due to the sentences, used in the dialect soft he cities; Amasya, Corumand Tokat. It is observed that the peoples who speak the dialect soft he cities; Amasya, Corumand Tokat use it in their daily language frequently.

Keywords
The dialectsofthecities; Amasya, CorumandTokat, ,Hailpreposition ”hêri”, frequencyofusage

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri