Özet
TAŞELİ PLATOSU MASALLARINDA KONAR-GÖÇER KÜLTÜR HAYATINDAN İZLER
Masallar, evrensel yapıya sahip olmalarına rağmen yayılma gösterdiği coğrafyadaki toplumların sosyal ve kültürel hayatlarından etkilenerek yeni bir kimliğe bürünürler. Sözlü gelenekte yayılma gösteren masallarda toplumların yaşamları tarzları, dünya görüşleri, inançları vb. unsurlar bulunur. Bu bakımdan masallarla kültürel hayat arasında bir ilişkiden söz edilebilir. Çağlara direnerek günümüze kadar ulaşan masallar bir dönemin panoramasını da bizlere sunmaktadır.
Taşeli Masalları, Taşeli Platosu’nda yaşayan konar-göçer halkın gelecek nesillere bıraktığı bir miras niteliğindedir. Bu masalların kökeni bilinmemekle birlikte yörede yaşayan halkın kültürel dokusuna ait unsurlar içerdiği aşikârdır. Masallarda karşımıza çıkan bazı motiflerin toplumun sosyal hayatı ve yaşantısına göre de şekillendiği görülmektedir.
Çalışmada, Ali Berat Alptekin tarafından derlenen Taşeli Masalları adlı eserdeki 70 masal metni araştırmaya dahil edilmiştir. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği bu çalışmada doküman incelemesi ve görüşme yönteminden faydalanılarak içerik analizi yapılmıştır. Böylece masallarda geçen konar-göçer kültür hayatına ilişkin kültürel unsurlar tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Taşeli Platosu, masal, konar-göçer, kültür, hayat.