Özet
ET- YARDIMCI FİİLİYLE OLUŞTURULAN BİRLEŞİK FİİLLERİN TÜRKÇE DİL ÖĞRETİM DERS KİTAPLARINDAKİ SIKLIĞI ÜZERİNE (YEDİ İKLİM TÜRKÇE VE YENİ HİTİT TÜRKÇE TEMEL DÜZEY A1-A2)
İnsanlar; duygularını, düşüncelerini, yapmak ve iletmek istediklerini kelimelerle ifade eder ve karşı tarafa aktarır. Tüm bu ifadeleri sağlıklı bir şekilde aktaran ve etkili bir iletişimi sağlayan türlerden birisi de fiillerdir. Fiiller, kendi içlerinde farklı türlere ayrılmakta ve yabancılara Türkçe öğretiminde ayrı bir yere sahip olmaktadırlar. Özellikle de yardımcı fiillerle kurulan birleşik fiiller Türkçeyi yeni öğrenmeye başlayan öğren(i)ciler için bazen bir problem teşkil etmekte olup bu fiillerin öğrenimi ve günlük hayatta kullanımı basit fiillere göre daha güç olabilmektedir.
Türkçede gerek günlük hayatta gerekse diğer alanlarda en çok kullanılan yardımcı fiillerden biri et- fiilidir. Kendinden önceki kelimeyle birleşerek yeni bir kavramı karşılayan bu fiiller yabancı dil olarak Türkçeyi öğrenmeye başlayan öğren(i)cilerin yanlış kullandıkları ya da sıklıkla hata yaptıkları konuların başında gelmektedir. Günlük hayatta sıkça kullandığımız bu türden fiillerin öğretilmesine ders kitaplarında yeteri kadar yer verilmediğinde istenilen hedefe maalesef ulaşılamamaktadır.
Yapılan çalışmayla “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi”nde önemli yerleri olan Yedi İklim Türkçe ve Yeni Hitit Türkçe A1, A2 temel seviye dil öğretim kitaplarında yer alan et- yardımcı fiiliyle kurulan birleşik fiiller karşılaştırılmış olup ortak olan ve olmayan kelimeler tespit edilmiştir. Temel becerilere göre karşılaştırılması da yapılan çalışmada sıklık analizi ortaya konulmuş ve istatistiksel verilere dayanarak Türkçenin yabancı dil olarak öğretimine katkılar sağlamak istenilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Yabancı Dil Olarak Türkçe, Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Birleşik Fiiller, et- Yardımcı Fiili, Kelime Sıklığı