• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


YENİ BİR SEĞİRNAME NÜSHASI ÜZERİNE
Seğirname; vücudun baştan ayağa kadar olan uzuv ve bölümlerinin istemsiz bir şekilde kasılması, titremesi ve bu durumun gelecekteki olumlu ve olumsuz delaletleri hakkında yapılan yorum ve hükümleri içeren eserlere verilen addır. Türk edebiyatında geçmişten günümüze birçok örneği verilen bu metinlerin insanoğlunun merak duygusundan beslenmesi toplum arasında çok okunur olmasında etkili olmuştur. Bu çalışmada, Düzce’de İsmail DEMİR’in şahsi kütüphanesinde yer alan bir mecmuanın 132a-134b varakları arasında yer alan seğirname nüshası transkripsiyon harfleri ile günümüz Türkçesine aktarılarak imla ve dil hususiyetleri, seğirmelerin tertibi ve yorumları incelenmiştir. Son bölümde metnin aslına da yer verilmiştir. Şahsi kütüphanede yer alan bu seğirnamenin incelenmesiyle, yeni çalışmalara katkı sunulması amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler
Seğirname, yazma nüsha, seğirme, Düzce, yorum

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri