• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


KIRGIZİSTAN’DA AYTMATOVŞİNASLIĞIN ORTAYA ÇIKIŞI VE AYTMATOV ÜZERİNE YAPILAN İLK ÇALIŞMALAR (1956-1980)
Öz Atalarının, halkının ve toprağının ruhunu en gerçekçi haliyle eserlerine aksettirebilmiş, Orta Asya bozkırlarından tüm dünyaya uzanabilmiş söz bilgesi Aytmatov, bıraktığı edebî mirasla tarihteki yerini almış büyük bir sanatçıdır. Öyle ki eserleri pek çok dile çevrilmiş ve çevrildiği hemen hemen her dilin literatüründe bilimsel çalışmalara konu olmuştur. Dolayısıyla edebiyat dünyasında boy gösterdiği ilk günden itibaren sembolik bir dil kullanmayı yeğleyen Aytmatov’un tanınmasında, anlaşılmasında ve benimsenmesinde üzerinde çalışmalar yapan edebiyatçı/araştırmacı ve eleştirmenlerin rolü oldukça büyüktür. Bu çalışmada, Kırgızistan’da bir bilim kürsüsü olarak okutulan ‘Aytmatov taanuu’ (Aytmatovşinaslık) hakkında bilgi verilerek bu bilim kürsüsünün temellerini oluşturan Kırgızistan’daki ilk çalışmalar araştırmacılarıyla birlikte değerlendirilecek ve 1980’li yıllara kadar Aytmatov fenomeninin gün be gün gelişimi ortaya konacaktır.

Anahtar Kelimeler
Cengiz Aytmatov, Kırgız edebiyatı, Sovyet edebiyatı, eleştiri, fenomen

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri