• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


ABİŞ KEKİLBAYULI’NIN KÜY HİKÂYESİ VE İLK MANKURTLAR
Abiş Kekilbayulı, ilk dönem eserlerinden itibaren sosyalist realizmin dar sınırlarını aşarak evrensel anlamda insanı ele alan eserler yazmaya çalışan ve bu yönüyle Kazak edebiyatında öncü rolü üstlenen bir yazardır. Bu çalışmada Kekilbayulı’nın ilk dönem eserlerinden olan “Küy” isimli hikâyesi, mankurtlaştırma konusu merkeze alınarak çözümlenecek ve bireyden topluma uzanan bir trajedinin nasıl kurgulandığı ortaya konulacaktır. Cengiz Aytmatov’un Gün Olur Asra Bedel romanından on iki yıl önce mankurtluk konusunu ele alan Kekilbayulı, bu hikâyesinde savaş ve acımasızlığın karşısına sanat ve vicdani değerleri koyarak, rüya motifi ve iç monolog tekniğiyle Kazak edebiyatının en başarılı psikolojik çözümleme örneklerinden birisini yazmıştır. Bireyin iç çatışmalarını ve evrensel insani değerleri anlatan yazar, Orta Asya Türklerinin hafızasındaki mankurtluk efsanesinden yararlanarak feodalizm eleştirisi görünümü altında Sovyet yönetimindeki Türk boylarına kardeşlik mesajı vermiştir. Türk dünyası edebiyatlarında mankurtluk konusunu işleyen ve şimdiye kadar bilinen bu ilk metin, kardeş halkların çatışmalarının neden olduğu nefretin sonucunda ortaya çıkan acımasızlığın boyutlarını ortaya koyarken bir taraftan da millî hafıza ve ortak geçmişin önemine dolaylı olarak işaret etmiştir.

Anahtar Kelimeler
Abiş Kekilbayulı, “Küy” hikayesi, mankurt, mankurtlaştırma, Cengiz Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel, şire, deve derisi, dombıra, dutar.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri