• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


KUZEY MAKEDONYA’DA YAŞAYAN TÜRKLERDEKİ NAZAR İNANCINDA KÜLT UNSURLARI
2002’de yapılan nüfus sayımına göre Kuzey Makedonya’da yaşayan Türklerin sayısı yaklaşık seksen bin civarındadır. Tarihi süreçte Türk halkının ilk bölgeye yerleşimini Avarlar, Peçenekler ve Kumanlar sayesinde olduğunu savunan bilim adamları bulunmaktadır. Türkler ülkenin her bölgesinde bulunmakla birlikte Mavrova Rostuşa ve Jupa Bölgeleri Türklerin bulunduğu bölgelerdendir. Nazar, bazı insanların bakışlarındaki olumsuzluğun canlı veya cansız varlıklar üzerindeki zarar verici etki olarak açıklanır. Türklerin geleneksel yaşamlarındaki inanmalara göre Tanrı kutunun olmadığı kişi ve mekânlar nazara maruz kalır. Tanrı kutunun kaybolduğu düşünülen kişilerde veya mekânlarda bu kutun tekrar getirilebilmesi ya da var olan kutun muhafaza edilmesi için gerçekleştirilen uygulamalarda çeşitli kült unsurlarını görmek mümkündür. Bu çalışmada atalar kültü başta olmak üzere doğa kült unsurlarını nazarın ortaya çıkışında, tespitinde, koruma ve sağaltım yöntemlerinde K. Makedonya’nın Jupa bölgesinde bulunan Kocacık, Novak, Papradnik ve Rostuşa bölgesindeki Mogorçe’de yapılan saha araştırmasıyla ortaya konmaya çalışılmıştır. Geleneksel inanmalara bağlı olarak tespit edilen uygulama, yöntem ve inanmaların atalar, ateş, su ve ağaç kültleriyle olan ilişkileri Türk dünyasındaki benzerlikleri ve Türk anlatılarıyla bağlantıları gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelimeler: Kuzey Makedonya, nazar, kültler, inanmalar, ritüeller.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri