Özet
BOLU MERKEZ GÖLKÖY KÖYÜNDE GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARINDAN ÇALI SÜPÜRGECİLİĞİ
Tarihsel süreçte Anadolu, geçmişten günümüze sayısız uygarlığa ev sahipliği yapmış bir coğrafyadır. Bu uygarlıklara bakıldığında kendine has yaşam biçimi, inanç değerleri ve el sanatları gibi birtakım somut kültürel unsurları da oluşturdukları görülmektedir.
Bu somut olan kültürel miraslar, ortaya çıktıkları ya da üretildikleri bölgenin kültürel dokusu, iklim şartları, doğal hammaddeleri ve ekonomik koşulları gibi etkenler nedeniyle farklılıklar gösterebilmektedir.
Bolu ilinin merkez ilçesine bağlı köylerden biri olan Gölköy köyünde geçmişte süpürgecilik sanatı yaygın bir meslek olmakla birlikte yapılan araştırmalar sonucunda günümüzde bu yaygınlığını neredeyse tamamen kaybetmekte olduğu gözlemlenmiştir.
Ele alınan araştırmanın konusunu, geleneksel el sanatlarından biri olan süpürgecilik sanatı oluşturmaktadır. Süpürgenin yapımında kullanılan malzemeler, kullanılan hammaddeler, yapım aşamaları, sanatın geçmişten günümüze durumu gibi hususlar da çalışmada hakkında bilgi verilmeye çalışılan hususlardır.
Çalışma için konuyla ilgili literatür taraması yapılmış ve ele alanın çalışmanın ana çerçevesi oluşturulmuştur. Saha araştırması sırasında gözlem ve görüşme (mülakat) tekniği kullanılarak çeşitli bilgilere ulaşılmış olup bu bilgiler kayıt altına alınmıştır.
Anahtar Kelimeler
Geleneksel El Sanatları, Süpürgecilik, Bolu, Gölköy Köyü, Zanaat, Süpürge