• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


KOSOVA-GİLANLI GAZETECİ BURHAN SAİT’İN ATATÜRK’LE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİ VE YAZILARI
Ömrünü Yugoslavya Türklüğünün haklarını arama ve uygulatma mücadelesine adayan Burhan Sait, başka konularda olduğu gibi bu konuda da kendisine Atatürk’ü örnek almıştır. Tito zamanında da Atatürk, sosyalist yönetimce ve Türkler arasında hep övgüyle anılmıştır. Sosyalist dönemin son gençlerinden olan Burhan Sait de Atatürk’e hayrandır. Yugoslavya’nın dağılma sürecine kadar Burhan Sait’in, dönem gereği açıktan milliyetçi-Türkçü ve Atatürkçü olduğunu söylemesi düşünülemezdi. Bu ancak Yugoslavya’nın dağılma sürecinin başladığı 1990 sonrasında ortaya çıkar. Burhan Sait, ilerleyen modern Türkiye’nin Atatürk ve inkılapları sayesinde oluştuğunu görmüştür. Bölgede Türkler arasındaki dinî-tarikatımsı grupta görülen Atatürk düşmanlığını, İslam’ı sadece şekilde gören saplantıyla açıklamıştır. Müslüman bazı Arnavutlarda Atatürk’e Arnavut asıllı olduğu iddiasıyla sahiplenmeyi ama hilafet ve şeriat meselesinde onu reddetmeyi etnik saplantı olarak görmek gerekir. Burhan Sait, bölge Türklerinin Atatürk’ün yolundan ayrılmamasını tavsiye etmiştir.

Anahtar Kelimeler
Atatürk, Burhan Sait, Makedonya, Kosova, Modern Türkiye.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri