• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


SSCB DEVLETİ MİLLİYETLER PRENSİBİNİN KIRIM TATARLARINA YÖNELİK UYGULAMALARI VE KIRIM TATARCASI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
SSCB, kuruluş yıllarından başlayarak yayılmacılık siyaseti tatbik etmesi sonucu, II. Dünya Savaşı’ndan sonra topraklarının genişliği bakımından dünyanın en büyük ve çok milliyetli devleti hâline gelmiştir. Çok milliyetli devletlerin devamlığı için milliyetler prensibi kavramı ve sistemi, bazı düşünürler ve yöneticilerce kaçınılmaz görülmüştür. Bu fikri düstur edinen SSCB, idaresi altında bulunan diğer topluluklara milliyetler prensibini uygulamıştır. Sosyalizm ideolojisi çerçevesinde V. İ. Lenin tarafından geliştirilen bu prensibin gerçek amacı, azınlık durumundaki milliyet ve toplulukları önce sindirmek, sonra da asimile etmektir. SSCB’deki milliyetler prensibinin uygulamalarında Kırım’ın ayrı bir yeri vardır. Stratejik olarak büyük öneme ve değere sahip olan bu bölgenin yerli halkı Kırım Tatarları, SSCB milliyetler prensibi uygulamalarının en sert yüzünü görmüştür. 70 yıl boyunca etkili şekilde devam eden söz konusu uygulamalar neticesinde Kırım Tatarlarının millî ve temel kültürel unsurları büyük zarara uğramıştır. Bu çalışmamızda SSCB milliyetler prensibinin Kırım Tatarlarına yönelik yasal düzenlemeleri ve eğitim-öğretim alanındaki uygulamaları ele alınmış, bu uygulamaların özellikle dil üzerindeki olumsuz etkileri araştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Kırım Tatarları, Kırım Tatarcası, milliyetler prensibi, dil değiştirme, iki dillilik.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri