• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


AYŞE ŞASA’NIN ŞEBEK ROMANI’NDA VAROLUŞ SORGULAMALARI
İnsanın özünü ortaya çıkarmaya çalışan ve insan olmanın önemi üzerinde duran varoluşçuluk, belli başlı izlekler üzerinden ilerler. Bunlar; varlık, hiçlik, bunalım, özgürlük, yabancılaşma, sorumluluk, yalnızlık gibi kavramlardır. İnsan, özünü oluştururken bu izlekler altında ruhsal bir savaş verir. Teknolojinin ilerlemesi, rasyonalist ve materyalist yaklaşımlar, değerlerin yitirilmesi, insanın doğadan uzaklaşması gibi etmenler, varoluşçu izleklerin oluşma kaynaklarıdır. Ayşe Şasa, 2004 yılında yazdığı Şebek Romanı adlı romanında din olgusu üzerinde durmuştur. Şebekleşme kavramı üzerinden yozlaşmaya dikkat çeken Şasa, 2075 yılında geçen bir zamanın tekno-uygarlığını kurgulamıştır. Din olgusu üzerinden ilerlerken kahramanlar kendi özlerini bulma yolculuğuna çıkmıştır. Bu yolculuk, varoluşçu izlekler üzerinden geçmektedir. Kurguladığı tekno-uygarlıkta yaşayan kahramanlar, varoluşçu izleklerin izini taşımaktadır. Bu makalede; bir bilimkurgu parodisi olan Şebek Romanı ve varoluşçu izleklerden izler taşıyan roman kahramanları incelenmiştir. Din olgusundan yola çıkarak, kahramanların özüne ulaşırken etkisinde kaldığı varoluşçu izleklerin izleri tespit edilmeye çalışılmıştır. İnceleme; varoluşçuluğun temel izlekleri olan bunalım, yalnızlık, yabancılaşma ve özgürlük olmak üzere dört alt başlığa ayrılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Varoluşçuluk, Ayşe Şasa, Şebek Romanı, Bilim Kurgu, Distopya, Tasavvuf.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri