• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


SİNOP VE YÖRESİ AĞIZLARINDA BİTKİ ADLARI
Sinop, Karadeniz bölgesinde taşıdığı fiziki özelliklerden dolayı zengin bitki örtüsüne sahip bir ilimizdir. Bu zenginlik bitki adlarına da yansımış ve Sinop ağızlarında 495 adet bitki adı derlenmiştir. Adlandırmalar ad bilimsel metotla ele alınmış ve bitki adları üzerinden Türkçenin adlandırma eğilimleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Buna göre bitki adlarından elde edilen veriler ışığında adlandırmaların ad aktarması (bütün yerine parçanın alındığı aktarmalar, parça yerine bütünün alındığı aktarmalar), deyim aktarması (insandan doğaya aktarma, doğadan insana aktarma, doğadaki nesneler arası aktarma) ve güzel adlandırma yoluyla yapıldığı görülmüştür. Adlar; biçim, tat, koku, renk, yer-mevkii, yapı, sayı, zaman, meslek, kişi adı, organ adı, hastalık adı, eşya adı, şahıs adı, hayvan adı gibi belirleyicilere dayanmıştır. Bitkilerin işlevsel özellikleri ya da ad verenlerin tutumları bu belirleyicilerin en baskınını öne çıkarmıştır.

Anahtar Kelimeler
Bitki Adları, Sinop ve Yöresi Ağızları, Adbilim, Söz varlığı.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri