• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


SÖZLÜ GELENEKTE HIZIR KONULU MEMORATLAR
2021 yılı bahar döneminde gerçekleştirdiğimiz saha çalışmalarında Hızır mitine dair bazı memoratların halk arasında yaşatılmakta olduğu tespit edilmiştir. Yaklaşık elli kaynak kişiden derlenen bu memoratlar belli bir bölge gözetmeksizin Türk sözlü geleneğinden derlenmek suretiyle elde edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yapılan derleme çalışmalarında farklı illerden malzemelerin derlenmesi söz konusudur. Derleme yapılan iller, coğrafyalar ve kültürler farklı olsa da Hızır ile ilgili inanç ve inanışların sözlü gelenekte benzer motiflere sahip olduğu görülmüştür. Günümüz Türk insanının Hızır’a olan inancının sağlam olduğu ve darda kalanlara yardın eden bir velî tip olarak onu gördükleri derlemelerden elde edilen sonuçlardandır. Sadece darda kalanlara değil aynı zamanda çeşitli ruhsal sorunlar yaşayanlara, sağlık problemleri olanlara da Hızır’ın gelip yardımda bulunduğu derlenen metinlerin incelenmesi ile anlaşılmıştır. Hızır ile ilgili inanmalardan bir diğeri de kendisine uygun olmayan bir şekilde davranıldığı zaman ortaya çıkmaktadır. Buna göre derlenen metinlerden anlaşılmıştır ki Hızır olduğu sonradan anlaşılan bir ihtiyarın memnun edilmemesi, elinin boş çevrilmesi ya da azarlanması sonraki bir zamanda başa gelecek felaketlerin nedeni olacaktır. Buna olan yaygın kanaati metinlerden çıkarmak mümkündür.

Anahtar Kelimeler
Hızır, Hıdrellez, İlyâs, Nevruz, Memorat, Kült.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri