• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


KEVSER RUHİ'NİN ÖYKÜLERİNDE KADIN SORUNLARI
Modernleşme hareketinin başlangıcı olan Tanzimat Dönemi, kadının toplumdaki yerine ilişkin tartışmaların başladığı ve kadın konusunun edebiyata taşındığı bir dönem olur. Bireyin merkeze alındığı Servet-i Fünûn Döneminde ise kadın, aile ve geleneğin bir parçası olmaktan çıkarılarak özel hayatı, iç dünyası, duygu ve düşünceleri ile görünür kılınsa da sorunlarına doğrudan değinilmez. İkinci Meşrutiyet Dönemine gelindiğinde kadının toplumsal konumu hem sosyal yaşamda hem edebiyatta daha kapsamlı bir biçimde ele alınır. Bu dönemde kadınlar çeşitli dernekler etrafında birleşerek, dergi ve yayınlar çıkararak kendilerini ifade etme yoluna giderler. Hayata ve sosyal meselelere yönelimin gerçekleştiği Milli Edebiyat Döneminde, değişen toplumla birlikte edebî metinlerde kurgulanan karakterlerde de dönüşüm meydana gelir. Mücadele eden, üreten, azimli, idealist kadınlar öykülerde kendini gösterir. Cumhuriyet Dönemiyle birlikte modernleşme sürecinin en etkin öznelerinden olan kadın ve sorunları roman ve öykülerde ayrıntılı bir biçimde ele alınır. Her kesimden kadının bireysel ve sosyal yaşamda karşılaştığı çeşitli sorunların yanı sıra varoluşuna ilişkin pek çok izleğin edebi metinlere taşındığı görülür. Son dönem öykücülüğünde kadın sorunlarını ele alışıyla öne çıkan yazarlardan biri de Kevser Ruhi’dir. Yazar, öykülerinde çeşitli sosyal kesimlerden seçtiği karakterlerin yaşamlarından kesitler sunarken beraberinde kadın sorunlarına da yoğun olarak yer verir. Bu çalışmada Kevser Ruhi’nin Kehribar Kadınlar, Saçları Deli Çoruh isimli öykü kitapları ile çeşitli antolojilerde yer alan öykülerinde ele alınan kadın sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Kevser Ruhi, edebiyat, öykü, kadın, kadın sorunları

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri