• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


MELİH CEVDET ANDAY’IN RAZİYE ROMANINDA VAROLUŞU BİÇİMLENDİRME EYLEMİ OLARAK ARAYIŞ
Yaşamı anlamlandırma çabası modern zamanlarda bireyin karşılaştığı en önemli ontolojik problemlerden biridir. Birey kendi aidiyetini sorgular, kendine yabancılaşır ve evsizlik özlemiyle bene doğru bir arayışa girer. Günlük yaşamda sıkça görülen bu varoluşsal problemler modern anlatıların da temel sorunsalı haline gelmiştir. Bu çerçevede Melih Cevdet Anday’ın Raziye romanı dikkat çekicidir. Vedia/Raziye-dayı-yeğen karakterlerinin yer aldığı romanda bireyin var olma çabası önemli konulardan biridir. Üç karakter de farklı biçimlerde kendini gerçekleştirme eğilimi içerisindedir. Dayı sürekli çalışarak bulunduğu toplumu kalkındırmaya, onlara yeni bir gelecek inşa etmeye çalışır. Yeğen deniz- resim-Vedia üçgeninden hareketle geçmişini ve kendini sorgulayarak kendine yeni nesnel bir dünya oluşturma gayretine düşer. Vedia/Raziye ise kendini, köklerini arayan öznedir. Çalışmada konunun kapsamını aşacağından dayı ve yeğenin varoluş biçimleri irdelenmeyecektir. Çalışmanın zeminini Vedia’nın kökenlerini arayışı, evsizlik, varoluşunu konumlandırma çabası oluşturacaktır. Bireyin dünya-içinde-varolan biçiminde kendini ve yurdunu arama arzusu üzerinde durulacak, öznenin kendine yönelme ve ontolojik olarak kendini gerçekleştirme süreci ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelimeler: Melih Cevdet Anday, roman, bireyin var olma çabası, kökene dönüş, evsizlik

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri