• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


KELKİT YÖRESİ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AĞIZ ÖZELLİKLERİNİN YAZMA BECERİLERİNE ETKİSİ
Türkçe dersi temel olarak dinleme/izleme, konuşma, okuma ve yazma dil beceri alanlarını içermektedir. Türkçe dersinin öğrenciye kazandırılması hedeflenen özel amaçlarından biri de öğrencilerin Türkçeyi, konuşma ve yazma kurallarına uygun olarak bilinçli, doğru ve özenli kullanmalarının sağlanmasıdır. Türkçe eğitim süreçlerinde öğrencilerin yazma becerilerini edinirken yazım kurallarını kavramaları ve bu kuralları benimseyip uygulama alışkanlığı edinmeleri amaçlanmaktadır. Dilin temel beceri alanları sistemli bir bütün hâlindedir ve birbirlerini etkilemektedir. Konuşma becerileri ve alışkanlıkları öğrencilerin yazma eğitimi süreçleri üzerinde oldukça tesirlidir. Özellikle yerel ağız kullanımlarının yazma becerisi çalışmaları üzerinde doğrudan etkisi vardır. Bilhassa şehir dışı yerleşim bölgelerinde, yerel ağız unsurlarına dayalı bir dil çevresinde yaşayan öğrencilerin yazım kurallarını uygularken ağız özelliklerinin etkisine dayalı yazım hataları yaptıkları görülmektedir. Çalışmamızda öğrencilerden elde edilip incelenen cümleler, öğrencilerin yazdığı gibi değiştirilmeden ele alınmış ve yaptıkları yazım hatalarının bir kısmının günlük konuşma dilini şekillendiren yerel ağız kullanımlarından kaynaklandığı görülmüştür. Öğrencilerin yerel ağız kullanımlarından kaynaklı yazım hataları dil özelliklerine göre sınıflandırılarak incelenmiştir. Farklı sebeplerden kaynaklanan yazım hataları çalışmanın amacından uzaklaşmamak adına araştırma kapsamına alınmamıştır. İnceleme neticesinde yapılan tespitlere çalışmanın sonuç kısmında maddeler hâlinde ayrıca yer verilmiştir. Dil becerisi çalışmalarının yerel ağız unsurlarının etkisi dikkate alınarak plânlanması ve uygulanması, Türkçe eğitim süreçlerinin dersin özel amaçlarına ulaşma konusunda daha nitelikli yürütülmesine katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler
Türk Dili, Türkçe Eğitimi, Yazma Becerileri, Yerel Ağız, Yazı Dili

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri