• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


CEVDET ÇAĞLA’NIN HİCAZ HÜMÂYÛN TAKSİMİ ARŞE KULLANIM ANALİZİ
Keman 1700’lü yıllardan bu yana fiziki olarak birçok değişikliğe uğramıştır. Bu değişiklikler ile birlikte kemancılar ve öğretmenler yeni pozisyon teknikleri ve yay teknikleri geliştirmiştir. Geliştirilen bu teknikler zorluk derecesi yüksek olan eserlerin icrasında kolaylık sağlamıştır. 16. yüzyıldan itibaren Avrupalı icracılar tarafından törenler ve eğlenceler için gelen Avrupalı icracılar, Türk kültürüne kemanı tanıtmıştır. İl olarak Viol çeşitlerinden Viola D’amore Türk müziğinde kullanılmış ve Sine keman olarak adlandırılmıştır. En son haliyle müziğimizde kullanılan keman Türk müziğine klasik enstrümanlarımızdan daha sonra katılmış olsa da Türk müziğinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Yüzyıllardır geliştirilen yay ve diğer keman tekniklerinden dolayı müziğimizde önemli bir yer edindiği düşünülebilir. Türk müziği keman icrasının teknik gelişimi üzerine bir keman metodu yazılmamıştır. Ancak Batı müziği keman metotlarından faydalanılmıştır. Türk müziği keman icrasında kullanılan yay tekniklerinin daha fazla geliştirilmesi için keman icralarının incelenmesi gerekmektedir. Ancak eski keman sanatçılarımızın sağ ve sol el tekniklerini görüntülü olarak inceleyebileceğimiz fazla kaynak bulunmamaktadır. Bu çalışmada, TRT arşivinde bulunan Cevdet Çağla’nın Hicaz Hümâyûn taksiminin görüntülü videosundaki icrasının yay kullanım analizi yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Keman, Yay, Cevdet Çağla, Hicaz, Taksim

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri