Özet
HERMENEUTİK FELSEFE EKSENİNDE DERVİŞ ŞEMSÎ’NİN DEH MURG MESNEVİSİNİ YORUMLAMA DENEMESİ
Bir açımlama ya da yorumlama felsefesi olarak bilinen hermeneutik, bilimin pek çok alanında olduğu gibi edebiyatta da çok faydalanılan anlamlandırma çabalarından birisi olmuştur. Başlangıçtan günümüze kadar anlama, yorumlama sistemi içinde yazarın, eserin, çevrenin, kültürel faktörlerin ya da hepsinin odak noktası olduğu dönemlerin etkisiyle ortaya konulan sanatın her alanındaki eserlerde pek çok açımlama denemesi yapılmıştır.
Hermeneutik felsefe şiirin anlamının şairin niyeti ile sınırlandırılamayacağını ifade eder anlamın şairin fikir ve sembol dünyasından ibaret olmayıp okuyucun ya da yorumcunun hayal dünyası ile kesişmesiyle meydana geldiği düşüncesini benimser. Bu bağlamda değerlendirilebilecek edebî eserler içerisinde açıklamaya ve yorumlanmaya en müsait olanların başında kuşkusuz klasik şiirler gelmektedir.
Bu çalışmada klasik şiirin 16. yüzyıl şairlerinden Derviş Şemsî’ye ait olan Deh Murg isimli eser ele alınacaktır. Derviş Şemsî’nin yaşadığı dönemin, sosyal ve kültürel hayatının, edebî üslubunun eser üzerindeki etkisi, şairin dönem şairlerinden ve kendinden önceki şairlerden aldığı ilhamın Deh Murg’a yansıması dışında eserin yazıldığı çağ ile benzerlikleri ve farklılıkları hermeneutik yorumlama metodu çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılacaktır.
Anahtar Kelimeler
Hermeneutik, Deh Murg, Derviş Şemsî, Açımlama, Mesnevî