• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


EDEBİYAT VE FOLKLOR ÇALIŞMALARINDA POPÜLER ŞARKI VE ŞARKI SÖZÜ ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Öz Bu yazı kurgusal özelliğine rağmen edebiyat müesseselerinde ve folklor araştırmalarda göz ardı edilen şarkı türünü ele almaktadır. Edebiyat çalışmalarının neden popüler bir üretim alanı olan şarkıya uzak kaldığı sorusuna cevap aradığımız makalemizin ilk bölümünde, şarkının hibrid yapısına dikkat çekiyor, edebiyat teorilerinin başlangıç noktasından, yani Aristo’nun trajedi hakkında yazdıklarından faydalanıyoruz. Ardından, şarkı sözlerinin melodi ve gösteriyle olan ilişkisine dikkat çekiyor ve şarkı sözü araştırmalarında kullanılmak üzere beş farklı yöntem öneriyoruz. Bu yöntemleri günümüz Türkçe şarkı dünyası hakkında yapılmış çalışmalarda kullanılmış olan yöntemlerle örneklendiriyoruz. Bu yöntemlerin kullanıldığı çalışmalar, güncel ve popüler olan bu türün yalnızca edebiyatın değil, belli toplulukların ortak duygu ve düşüncelerini açığa çıkarması, birbirleriyle etkileşimini anlatması yönünden folklor çalışmalarının da konusu olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler
Şarkı sözü, folklor, edebî çalışmalar, Türkçe şarkılar, Aristo

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri