• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


ÖMER F. OYAL’IN ROMANLARINDA GÖLGE ARKETİPİNİN GÖRÜNÜMÜ
Arketiplerin varlığı insanlığın ortaya çıktığına kadar uzanır. Bu nedenle arketipler mitoloji, din, antropoloji, psikoloji gibi birçok bilim dalından beslenir. Jung’un kişilik arketiplerinden biri olan gölge arketipi de her arketip gibi kolektif bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bu arketip her insanda ortak bazı düşünce ve davranışlara işaret eder. Araştırmacılar her insanın bir gölge tarafının olduğu konusunda fikir birliğine varmışlardır. Çünkü her insanda görülen tipik davranışlar aslında onların gölgelerinin olduğunu gösterir. Gölge arketipi tespit edilmesi güç bir arketip olsa da insanın istemediği ve bu yüzden bilinçaltına göndermek istediği her şey olarak tanımlanabilir. Bu nedenle toplumda hoş karşılanmayan her duygu; öfke, kin, nefret, intikam gibi kişinin karanlık yönüne atıfta bulunduğu için gölgenin varlığını ispatlar. Ancak her arketip gibi gölgenin de yalnızca olumsuz yönü bulunmaz. Yaratıcılığı besleyen gölge bireylerin çeşitli konularda başarılı olmasını sağlayan bir dürtü fonksiyonu da üstlenebilir. Günümüz romancılarından Ömer Fikret Oyal’ın altı romanında tespit edilen gölge arketipinin varlığı genellikle romanın başkişilerinde karşılaşılır. Bu kahramanların birbirinden farklı yönleri bulunsa da gölgelerinin kişiliklerine etkisi benzer yönlerini arttıran başlıca unsur olur. Bu çalışmada gölge arketipinin romanın ana kahramanlarda nasıl seyrettiği üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler
Psikanaliz, Mitoloji, Arketip, Gölge, Ömer F. Oyal

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri