• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


MUSTAFA KUTLU’NUN UZUN HİKÂYE İSİMLİ ESERİNDE 2018 TÜRKÇE ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN TEMALARA AİT BULGULAR VE YORUMLAR
İnsan hayatında eğitim-öğretim yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Bu sebeple eğitim-öğretimdeki faaliyetler toplumdaki değişimlerden doğrudan etkilenir. Bu etkilenme sürecinde alanında uzman kişiler, toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak eğitim-öğretim adına programlar hazırlarlar. Bu programlara da genel bir isimlendirme yapılarak “öğretim programı” denilmiştir. Bu c¸alıs¸manın amacı, 2018 yılında yayımlanan “Tu¨rkc¸e Dersi O¨gˆretim Programı (I·lkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar)”nda yer alan temaları Mustafa Kutlu’nun Uzun Hikâye isimli eserinde tespit etmek ve yorumlamaktır. Bilindiği üzere Türkçe Dersi Öğretim Programı’nın uygulanması sürecinde her sınıf düzeyinde 8 tema işlenmesi öngörülmüştür. Bu temalardan; “Erdemler”, “Millî Kültürümüz”, “Millî Mücadele ve Atatürk” temalarının her sınıf düzeyinde işlenmesi zorunluyken; zorunlu temalar dışında verilen diğer temalar seçmelidir. Bu bağlamda metne temalar ışığında -zorunlu temalara öncelik verilerek- yaklaşılmış ve metinde ilgili temayı içeren cümleler seçilerek çalışmaya eklenmiştir. Yer yer bu temaların metne olan katkısı da yorumlanmıştır Çalışmanın neticesinde Uzun Hikâye’nin Türkçe Öğretim Programı’nda yer alan temaları içeren bir metin olduğu ve derslerde bu temalar işlenirken metnin kendisinden istifade edilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Türkçe öğretim programı, tema, hikâye, Uzun hikâye, Mustafa Kutlu.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri