• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


HALK ANLATILARININ EPİK KURALLARI IŞIĞINDA KİRMANŞAH HİKAYESİNİN İNCELENMESİ
Âşık edebiyatıyla gelişen halk hikâyeleri; destan, masal, efsane gibi anlatmaya dayalı türlerden nazım-nesir karışık bir şekle sahip olması bakımından ayrılır. Sözlü kültürde destan türünün zayıflamaya başlamasıyla onun yerini halk hikâyeleri almaya başlar. Destan türünün kimi özelliklerini gösterse de pek çok yeni özelliğiyle de özgün bir tür olarak karşımıza çıkar. Tarihi-Coğrafi Fin Kuramı bağlamında çalışan Axel Olrik, halk anlatılarının epik yasalarının neler olduğunu ortaya çıkarmak için çalışmalar başlattı. Bunun neticesinde mit, masal, destan ve efsaneyi içine alan ve onun “sage” adını verdiği anlatıların ortak kurallarını ortaya koydu. Avrupa halk edebiyatı metinlerini inceleyerek halk anlatılarının kurallarını on beş başlık olarak saptadı. Araştırmacılar günümüze kadar bu kuralları farklı türler ve metinler üzerinde incelemiştir. Bu çalışmada halk anlatılarının epik kuralları halk hikayelerinden Âşık Şeref Taşlıova’dan derlenen Kirmanşah üzerine uygulanmış ve bu kurallar çerçevesinde tespitlerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler
Halk hikayesi, Epik yasalar, Axel Olrik, Kirmanşah.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri