• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ FATİH KOLEKSİYONU 4078 NUMARADA KAYITLI ŞİİR MECMUASININ (51a-100b) MESTAP’A GÖRE TASNİFİ
Osmanlı döneminde 15. yüzyıldan itibaren görülmeye başlayan şiir mecmuaları, tanınan yahut pek tanınmayan şairlerin şiirlerini bir araya getiren önemli kaynaklardır. Divanlarda bulunmayan birçok şiiri tespit etmede faydalı veriler sunan şiir mecmuaları, klasik edebiyat araştırmalarını destekleyen örneklerdir. El yazması kütüphanelerinde sayısız şiir mecmuası bulunmaktadır. Bu mecmuaların birçoğu mecmua-i eş’âr gibi genel başlık taşımaktadır. Son yıllarda şiir mecmualarına dair çalışmaların arttığı gözlemlenmektedir. Bilhassa MESTAP projesi çerçevesinde yapılan MESTAP Tablosu çalışmaları, el yazması kütüphanelerinde yahut tez sayfalarında dağınık durumda kalmış birçok bilgiyi sistematik biçimde bir araya getirmesiyle önemli bir işlevi üstlenmektedir. Sayısı gittikçe artan MESTAP çalışmaları, araştırmacılar için önemli veriler sunmakta, kıyıda köşede kalmış şiirleri gün yüzüne çıkarmaktadır. Süleymaniye Kütüphanesi Fatih Koleksiyonu 4078 numarada kayıtlı şiir mecmuası da bir nazire mecmuası olduğu için incelenmeye değer niteliktedir. Bu çalışmada, Süleymaniye Kütüphanesi Fatih Koleksiyonu 4078 numarada kayıtlı nazire mecmuası hakkında kısaca bilgi verildikten sonra mecmuanın 51a-100b varakları arasının MESTAP Tablosu yapılmış, ilgili tablo araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler
mecmua, şiir, Klasik Türk Edebiyatı, nazire, el yazması

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri