Özet
SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ FATİH KOLEKSİYONU 4078 NUMARADA KAYITLI ŞİİR MECMUASININ (51a-100b) MESTAP’A GÖRE TASNİFİ
Osmanlı döneminde 15. yüzyıldan itibaren görülmeye başlayan şiir mecmuaları, tanınan yahut pek tanınmayan şairlerin şiirlerini bir araya getiren önemli kaynaklardır. Divanlarda bulunmayan birçok şiiri tespit etmede faydalı veriler sunan şiir mecmuaları, klasik edebiyat araştırmalarını destekleyen örneklerdir. El yazması kütüphanelerinde sayısız şiir mecmuası bulunmaktadır. Bu mecmuaların birçoğu mecmua-i eş’âr gibi genel başlık taşımaktadır.
Son yıllarda şiir mecmualarına dair çalışmaların arttığı gözlemlenmektedir. Bilhassa MESTAP projesi çerçevesinde yapılan MESTAP Tablosu çalışmaları, el yazması kütüphanelerinde yahut tez sayfalarında dağınık durumda kalmış birçok bilgiyi sistematik biçimde bir araya getirmesiyle önemli bir işlevi üstlenmektedir. Sayısı gittikçe artan MESTAP çalışmaları, araştırmacılar için önemli veriler sunmakta, kıyıda köşede kalmış şiirleri gün yüzüne çıkarmaktadır. Süleymaniye Kütüphanesi Fatih Koleksiyonu 4078 numarada kayıtlı şiir mecmuası da bir nazire mecmuası olduğu için incelenmeye değer niteliktedir.
Bu çalışmada, Süleymaniye Kütüphanesi Fatih Koleksiyonu 4078 numarada kayıtlı nazire mecmuası hakkında kısaca bilgi verildikten sonra mecmuanın 51a-100b varakları arasının MESTAP Tablosu yapılmış, ilgili tablo araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler
mecmua, şiir, Klasik Türk Edebiyatı, nazire, el yazması