• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇENİN ÖĞRETİMİNE KAYNAKLIK EDEN A1 VE A2 SEVİYESİNDEKİ DERS KİTAPLARINDAKİ DİL BİLGİSİ ÖĞRETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME: YENİ HİTİT (A1 ve A2 TEMEL)
İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği, konuşma ve düşünme yetisine sahip olmasıdır. Kişinin dünyadaki yerini, kıymetini belirten ve insanı insan yapan en temel özellik dildir. Dil insanın var oluşunun ifadesidir. Kişi, dili aracılığıyla düşündüğü ve gördüğü şeyleri tespit etmekte ve bu unsurları nesilden nesile aktarabilmektedir. Böylelikle bir neslin başarılarından diğer nesillerde faydalanma imkânı elde etmektedir. Bu bağlamda Türkçe, geçmiş zamanlarda olduğu gibi, günümüzde de geniş bir coğrafi alanda 150 milyondan fazla insan tarafından konuşulan zengin bir dildir. Yabancı/ Uluslararası kişiye, bu dili öğrenmek ve bu dili konuşanların kültürel zenginlikleriyle tanışmak dünyaya karşı farklı bir bakış açısı kazandıracaktır. Bu açıdan yabancı dil olarak Türkçe öğrenimi, bireyin kendi dilinden başka bir dilde anlama ve anlatma yetisi kazanması anlamına gelmektedir. Kişinin elde ettiği bu yetiyi ve öğrendiği bilgileri dil bilgisi sayesinde daha kurallı ve kalıcı hale getirmesi muhtemeldir. Bu çalışmada, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılan Yeni Hitit – Yabancılar için Türkçe ders kitabı (A1-A2 Temel) içerisinde yer alan ünitelerin dil bilgisi açısından değerlendirilmesi, ünitelere göre dil bilgisi konuları ve yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde dil bilgisi konularının ne şekilde ele alındığı gibi hususlar yer almaktadır.

Anahtar Kelimeler
Yabancı dil olarak Türkçe, A1 düzeyi, A2 düzeyi, Dil bilgisi, Yeni Hitit.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri