• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


ECE AYHAN ŞİİRİNDE GEYİKLİ İHTİLALCİ RESNELİ NİYAZİ’NİN TARİHSEL VE YAZINSAL İMAJI
Resneli Niyazi, Sultan İkinci Abdülhamit dönemi Osmanlı tarihinin ‘marjinal’ denilebilecek ve yazınsal açıdan da bir karakter olarak kabul edilebilecek en önemli ve renkli isimlerinden biridir. Osmanlı tarihinde, en çok istibdat idaresine başkaldırmadaki öncü rolü üstlenmiş ihtilalciliği ve kendisinden meşhur geyiği ile bilinir. Resneli Niyazi, İkinci Meşrutiyet’in ilanında öncü rol oynamasına rağmen İttihat ve Terakki Cemiyeti’ndeki iç çekişmeler yüzünden geri plana itilmiştir. Ama Resneli Niyazi tüm dışlanma ve ötelemelere rağmen marjinalliğiyle edebiyat tarihine, özellikle de şiire girmeyi başarabilmiş son dönem Osmanlı tarihinin hakkı yenilmiş en önemli kahramanlarından biri olarak kabul edilir. Resmî Osmanlı tarihinin, ideolojik amaçla sistemli bir şekilde yok saydığı Resneli Niyazi, her şeye rağmen sivil tarihte ve sivil edebiyat tarihinde kendine yer bulabilmiştir. Resneli Niyazi’yi resmî olmayan tarih ve edebiyatın dışına taşıyarak kendisine tarih ve edebiyatta marjinal kimliğiyle sivil bir imaj kazandıran, tarihin ve şiirin sivil alanına taşıyan şair Ece Ayhan olmuştur. Ece Ayhan, Resneli Niyazi ile ilgili yazmış olduğu şiirler üzerinden genel bir Osmanlı tarihi okuması ve kısmen de yaptığı göndermelerle Cumhuriyet tarihi okuması yapar. Resneli Niyazi, hürriyetin kutsal ikonu olarak geyiğini hiç yanından ayırmadığı için halk arasında genellikle ‘geyikli ihtilalci’ olarak anılır olmuştur. Ece Ayhan, onun marjinalliğini devlet ve halk tarafından kutsanan geyik üzerinden şiirin gündemine taşımıştır. Bu makalede, Ece Ayhan’ın Resneli Niyazi hakkında yazmış olduğu şiirler üzerinde tarihsel ve yazınsal okumalar yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler
Resneli Niyazi, Ece Ayhan, marjinal, tarih, şiir.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri