• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


TÜRK AYDINININ POSTMODERN ANLATISI: TERS ADAM
Toplumsal konular ve olaylar sanat eserlerinin vazgeçilmez konuları arasında yer almaktadır. Bu konu ve olayların temel yönlendirici figürlerini aydın oluşturur. Aydın ömrü boyunca mücadele içinde olan kişidir. Onun mücadelesi, kurumsal ve toplumsal normların, sistemlerin yanında aynı zamanda kendisiyledir. Aydının bu özellikleri onu büyük bir yalnızlık içine sokar. Aydının yalnızlığı Türk edebiyatının da en çok üzerinde durduğu konular arasında yer almaktadır. Barlas Özarıkça’nın yazdığı Ters Adam da bu tür romanlardandır. Ters Adam’daki aydın figürleri toplumcu gerçekçi romanlarının mücadeleci ve girişken kişilerinden farklıdır. Bir aydın figürü olarak Ters Adamlar çevrelerine ve içinde yaşadıkları topluma yabancılaşan başarısız kişilerdir. Toplumsal bir mücadeleden çok benliklerini bulma savaşımı içine girer. Kurmaca ve gerçeklik algısını yitiren öznenin anlatısını en iyi postmodern metinlerde dile getirilir. Barlas Özarıkça da romanını postmodern tekniklerle kurgulayarak Türk modernleşmesinin ve aydınının dünyasına eleştirel bir bakış açısı getirir.

Anahtar Kelimeler
Postmodernizm, üstkurmaca, metinlerarasılık, ironi, yabancılaşma, Barlas Özarıkça, Ters Adam

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri