• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


HALK ANLATILARININ EPİK KURALLARI BAKIŞ AÇISINDAN ÖKSÜZ YAKUP İLE TURNA’NIN HİKÂYESİ
Halk hikâyeleri Türk kültüründe destan geleneğinden sonra nazım nesir karışık şekilde oluşmuştur. Bunlar âşıklar tarafından anlatılan sözlü halk edebiyatı ürünleridir. Kaynakları bakımından çeşitlilik arz eden halk anlatıları konuları bakımından aşk ve kahramanlık olarak ikiye ayrılabilir. Genelde saz eşliğinde anlatılır. Halkın olaylar karşısındaki duygu ve düşünceleri, tepkileri ifade edilir. Bu ürünlerin halkı eğitme, kültürü aktarma, hoşça vakit geçirme, eğlenme gibi işlevleri de vardır. Halk tarafından üretilip yine halka anlatılan bu eserlerin dili oldukça sadedir. Tarihi –Coğrafi Fin Kuramı içinde Axel Olrik tarafından geliştirilen Halk Anlatılarının Epik Kuralları, halk anlatılarını yapısal yönden inceleyerek onların daha iyi anlaşılmasını amaçlamaktadır. Bu yasalar Türkiye’de çeşitli araştırmacılar tarafından doktora, yüksek lisans tezi vemakalelerdefarklı edebi metinlereuygulanmıştır. Anlatıların büyük ölçüde bu yasalara uygunluğu görülmüştür. Çukurova’da anlatılan ve konusu Çukurova’da geçen halk hikâyelerinden birisi olan Öksüz Yakup ile Turna’nın Hikâyesi adlı ürün de epik kurallar çerçevesinde incelenmiştir. İnceleme sonucunda hikâyenin üçler kuralı hariç tamamına uyduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler
Öksüz Yakup ile Turna, Halk Hikâyeleri, Axel Olrik, Epik Kurallar, Anlatı.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri