• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


BULGARİSTAN, DELİORMAN KIZILBAŞ BABAİLERİNDE MÜZİK (DULOVO, SÖĞÜTLÜ KÖYÜ ÖRNEĞİ)
Bulgaristan Türkleri genel başlığı altında ele aldığımız yapılar içerisinde Türk, Tatar, Gagauz, Sünni, Alevi (Babai) gibi çeşitli alt gruplar mevcuttur. Her grup belirli ölçüde kültürel farklılık içermektedir. Bu kültürel doku içerisinde etkin bir işlevsel role sahip olan müzik, özellikle Babai zümresinde ritüel bağlamda önem arz eder. Türkiye Alevi Bektaşi gruplarıyla kültürel ve pratik türdeşliklere da sahip olan bu yapının ritüel bağlamda müziği kullanış biçimleri, müziklerinin yapısı, sözel doku, çalgıları, performans biçimleri ve bu özelliklerin Türkiye’deki benzer yapılarla karşılaştırılarak sınırlar ötesi kültürel süreklilik bağlamında değerlendirilmesi bu makalenin kapsamı içerisine girmektedir. Ayrıca kültürel etkileşim, kültürlerarasılık, kültürel izolasyon ve kültürel bariyer gibi kavramların işlendiği çalışmada sahada kaydedilen iki türkünün de notalarına yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler
Bulgaristan, Babai, Müzik, Alevi-Bektaşi, Dulovo.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri