• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


HAREZM TÜRKÇESİYLE YAZILMIŞ MU‘ÎNÜ’L-MÜRÎD ÜZERİNDE TEMATİK BİR SINIFLANDIRMA
Harezm Türkçesi, Karahanlı Türkçesinden Çağatay Türkçesine geçiş döneminin dili olarak, Türk dili tarihi bakımından büyük önem taşır. Mu‘înü’l-Mürîd, Harezm Türkçesinin kendine özgü dil özelliklerini barındırması açısından da kayda değer bir öneme sahiptir. Dolayısıyla, dönemin önemli eserlerinden biri olan Mu‘înü’l-Mürîd üzerinde tematik bir sınıflandırma çalışması, terimlerin kullanım alanlarına göre değerlendirilmesi ve ilgili kavramların etimolojisi ve anlamlarının incelenmesi, dönemin dili, kültürü ve toplumsal yaşamının önceki ve sonraki dönemlerle mukayese yapılabilmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada Mu‘înü’l-Mürîd’de yer alan isim kategorisindeki kelimeler tematik olarak sınıflandırılmaya çalışılmıştır. Metnin incelenmesi sürecinde öncelikle anahtar kavramlar belirlenmiş, ardından bu kavramlar belirli bir sınıflandırma çerçevesinde gruplandırılmıştır. Terimlerin kullanım alanları, etimolojisi ve anlamı incelenmiş, ait oldukları kategorilere göre değerlendirilmiş ve eserin ilgili bölümlerinden alıntılanan örneklerle desteklenerek açıklanmıştır. Eserde temalarına göre tespit edilen isim grubundaki kelimeler, 25 başlık altında incelenmiştir: 1. Akrabalık adları, 2. Hayvan adları, 3. Organ adları, 4. Yiyecek ve içecekler, 5. Savaş aletleri, 6. Sayılar, 7. Tabiatla ilgili kavramlar 8. Nesnelerin özellikleriyle ilgili kavramlar, 9. Zamanla ilgili kavramlar, 10. Süs eşyaları, 11. Giyim kuşam, 12. Müzik aletleri, 13. Meslekler, 14. Ev ve aletleriyle ilgili kavramlar, 15. Namazın esasları ve vakitleri, 16. Abdestle ilgili kavramlar, 17. Allah’ın isim ve sıfatları, 18. İmanla ilgili kavramlar, 19. Kur’an’la ilglili kavramlar, 20. Sure ve ayetlerle ilgili kavramlar, 21. Peygamberlerin isimleri, 22. Mezhep kurucuları, 22. Cennet ve cehennemle ilgili kavramlar, 24. Şeytan ve cinle ilgili kavramlar, 25. Kutsal yerler.

Anahtar Kelimeler
Mu‘înü’l-Mürîd, Harezm Türkçesi, Tematik Sınıflandırma

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri