• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


GERİ SAYIM ADLI ÇOCUK KİTABININ EKOELEŞTİREL AÇIDAN İNCELENMESİ
Bu çalışmada, Ortak Evimiz Dünya adlı hikâye setinde yer alan Geri Sayım kitabı ekoeleştirel perspektifle incelenmiştir. Ekoeleştiri, edebiyat ile ekoloji arasındaki ilişkiyi irdeleyen, ekolojik sorunları yazınsal metinler aracılığıyla ele alan disiplinlerarası bir yaklaşımdır. Çocuk edebiyatı, erken yaşta doğa bilinci kazandırma adına önemli bir role sahiptir. Bu bağlamda, Geri Sayım, gelecekte ekolojik felaketlerle karşı karşıya kalan dört çocuğun zamanda yolculuk yaparak doğanın geçmişteki ve gelecekteki durumunu gözlemlemeleri üzerinden kurgulanmıştır. Eserde, ekolojik tahribatın yalnızca büyük Sanayi faaliyetlerinden değil, bireysel tüketim alışkanlıklarından da kaynaklandığını vurgulanmaktadır. Metinde doğa, insanın üzerinde hakimiyet kurduğu bir nesne olarak değil, kendi özdeğerine sahip, korunması gereken bir varlık olarak ele alınmaktadır. Metinde ekolojik bilinci artırmaya yönelik kullanılan doğa betimlemeleri, karakterlerin sorgu süreçleri ve olay örgüsünde verilen mesajlarla çocuk okur eleştirel düşünmeye teşvik edilmektedir. Geri Sayım, çocuklara ekolojik farkındalık kazandırmayı amaçlayan, doğa-insan ilişkisini eleştirel bir bakış açısıyla sorgulayan ve Sürdürülebilir yaşam bilincini destekleyen bir çocuk edebiyatı eseridir.

Anahtar Kelimeler
Çocuk edebiyatı, ekoeleştiri, ekolojik tahribat, sürdürülebilirlik, ekolojik bilinç.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri