• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


ÜSKÜP TÜRKÜLERİNİN SINIFLANDIRILMASI VE KÜLTÜR UNSURLARI
Üsküp’te yaşayan Türk topluluğu tarihi çok eskilere dayanan kültürel bir mozaik içerisinde varlığını sürdürmektedir. Bu mozaiğinin ana öğesi Osmanlı döneminde oluşan sosyal ve kültürel dokulardan oluşmaktadır. Multi etnik bir ortamda söz konusu kültürel unsurların muhafaza edilip gelecek nesillere aktarılması beraberinde birtakım zorlukları da getirmektedir. Bu bağlamda dil, din, tarih, sanat gibi dalların arasında milli kimliğin yaşatılmasında sözlü Türk halk edebiyatı önemli bir etken olarak devreye girmektedir. Türk halk edebiyatı ürünleri geçmişle gelecek arasında bir bağ oluşturup toplumun yaşam tarzını, düşünce dünyasını, yaşanmışlıklarını kısacası Türk toplumuna ait değerlerin canlı tutulmasını sağlamaktadır. Sözlü halk edebiyatı ürünleri arasında önemli bir yere sahip olan türküler, ezgilerle söylenmiş Türk toplumun tarihsel ve kültürel değerlerin günümüze kadar ulaşmasına yardımcı olmuştur. Üsküp türküleri Türk toplumunun duygu ve düşüncelerini, sosyal hayatı, tarihsel geçmişi, aşkı, coşkuyu, ayrılık ve hasreti en iyi şekilde ifade eden bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Kültürel mirasın taşıyıcısı olan türküler toplumun var olma mücadelesine ışık tutar niteliktedir. Çalışmada, K. Makedonya’da Türkler tarafından söylenen Üsküp türküleri sınıflandırılıp mevcut kültür unsurları tespit edilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Üsküp, türküler, kültür unsurları.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri