• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


MEHMET BAŞARAN’IN ROMANLARINDA OTOBİYOGRAFİK GÖRÜNÜMLER
Yunanca kökenli bir sözcük olan otobiyografi “öz yaşam öyküsü” anlamına gelir. Kişinin kendi yaşam öyküsünü bilinçli veya farkında olmadan kurgusal dünyaya aktarması ise “otobiyografik roman”ı meydana getirir. Bu tür romanlarda yazarlar hayatlarını birebir anlatmış olsalar bile roman kurmaca dünyaya ait bir tür olduğu için öznellik kaçınılmazdır. Çünkü yazarlar yaşadıklarını kurgusal dünyaya aktarırken hayal gücünün de etkisiyle tekrar yaratır. 1926-2015 yılları arasında yaşayan Köy Enstitüsü mezunu şair, yazar ve öğretmen olan Mehmet Başaran; hayatının önemli dönemlerini kurgusal dünyaya aktarır. Bu sebeple kaleme aldığı eserlerde biyografisinin izlerine rastlanır. Eylülün Kızgın Soluğu, Memetçik Memet ve Giz Kokan Suskunluk isimli romanlar hem anlatım tekniği bakımından hem de romanlarda tespit edilen öğeler açısından otobiyografik roman yöntemi ile okunmaya uygun eserlerdir. Mehmet Başaran; Memetçik Memet’te askerlik yıllarına, Eylülün Kızgın Soluğu’nda 12 Eylül dönemindeki bunalımlarla dolu kaçış sürecine ve Giz Kokan Suskunluk’ta ise pasaport olayına vurgu yapar. Bu çalışmada Mehmet Başaran’ın kaleme aldığı romanlar incelenerek, sanatçının hayatı ile romanları arasındaki ilişki otobiyografik roman yöntemi ile ortaya çıkarıldı.

Anahtar Kelimeler
Mehmet Başaran, Otobiyografik Roman, Eylülün Kızgın Soluğu, Memetçik Memet, Giz Kokan Suskunluk.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri