Özet
YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERS KİTAPLARINDA KÜLTÜREL ÖGELER (A2 DÜZEYİ)
Özet
İnsanlar ait oldukları toplumun ve o topluma ait kültürün kelime ve kavramlarıyla kendilerini ifade ederler. Bu nedenle dil öğretiminde, öğretilen dilin toplumunun yapısı ve sosyal değerleri dikkate alınmalıdır. Kelimeler boş semboller değildir, onların arka planında bir kültür dünyası vardır. Bu kültür dünyası bilinmeden kelimeler tam anlamıyla kavranamaz. Bu nedenle yabancılara Türkçe öğretiminin temel ilkelerinden biri, dil ile birlikte kültürün de verilmesidir. Dil ve kültürün bir bütün olduğu gerçeğinin, yabancı dil öğretiminde en önemli dinamik olarak değerlendirildiği günümüzde, yabancılara Türkçe öğretimi için kullanılan kitaplar, kültürel aktarımın en önemli ayağını oluşturmaktadır.
Kültür çok kapsamlı bir olgu olduğu için ve yabancı dil öğrenenler daha çok dilin dizgesel yapılarına odaklı oldukları için, kültür başlığı altında öğrenciye verilebilecek olan şeyler öğrencinin dili anlamasına yardımcı olacak nitelikte olmalıdır. Tarih, günlük yaşam, alışveriş, yiyecek-içecek, okul ve eğitim, aile yaşantısı, sosyal şartlar, gelenek-görenekler, turizm ve seyahat, iş hayatı… gibi konular yabancı dil öğrenenlere kültür bağlamında öncelikle öğretilmesi uygun olan konulardır. Yabancı dil öğrenirken ya da öğretirken kullanılan ders kitaplarının içeriğinin, o dile ait kültür unsurlarını da barındırması gerekir.
Araştırmada, Yabancılara Türkçe Öğretimi alanında A2 düzeyinde kullanılan ders kitaplarından bazıları -İstanbul, Ankara, Yunus Emre Enstitüsü, Gazi, Dilmer¬¬- incelenmiş; hedef dile ait kültürel ögelere ne ölçüde yer verildiği sorgulanmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Yabancılara Türkçe öğretimi, ders kitabı, kültür, kültürel öge, dil öğretimi