• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


ORHAN DURU’NUN İLK İKİ ÖYKÜ KİTABINDA BİREY ve TOPLUM
Orhan Duru, 1953-2008 yılları arasına yayılan yazma serüvenini, öykü türü üzerine kurmakla birlikte, meşguliyet alanı geniş bir isimdir. Şiir, tiyatro gibi edebî türlerle de ilgilenen Duru’nun, medya ile de hayatının sonuna kadar sürdürdüğü bir bağı vardır. Ayrıca yazarın çevirmen kimliği de söz konusudur. Duru’nun bu çalışmada tahlil edilecek yönü öykü yazarlığıdır. Fakat çok sayıda öykü kitabı olduğu için yazarın eserleri bir tasnife tabii tutularak ele alınacaktır. Bu noktada çalışmanın Duru’nun ilk iki kitabındaki öykülere odaklı olduğu belirtilmelidir. Bunlardan ilki, 1959 yılında yayımlanan Bırakılmış Biri başlıklı kitaptır. İkincisi ise 1962’de basılan Denge Uzmanı başlıklı eserdir. Duru, bu kitaplardaki öykülerinde, daima, dünyaya ve yaşama karşı problemli bir bakış tarzları olan kahramanlar kurgular. Aynı şekilde bu kahramanların kendi varlıklarına ve topluma yönelik dikkatleri de problemlidir. Çalışmada bu kahramanlar aracılığı ile Orhan Duru’nun insan’a yaklaşım biçimi ele alınacaktır. Bunun bir sonraki adımı, toplum kavramını hatırlattığı için de Duru’nun toplum algısı, çalışmanın ikinci ayağını oluşturacaktır. Varılan neticeler, Duru’nun, insan ve toplum algısının Varoluşçu felsefeden beslendiğini gösterdiği için, çalışmada, bahsi geçen felsefenin öykülere yansıma biçimi de tahlil edilecektir.

Anahtar Kelimeler
Orhan Duru, öykü, birey, toplum, Varoluşçuluk

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri