• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


İKİ DÜNYA ARASINDA EŞİKTE OLMAK: NECİP FAZIL KISAKÜREK’İN HİKÂYELERİNDE KUMAR
Cumhuriyet dönemi şair ve yazarlarından Necip Fazıl Kısakürek, ilk gençlik döneminde kumara büyük bir ilgi duyar; İslamî dünya görüşünü benimseyeceği 1934’e kadar kumar oynamaya devam eder. Necip Fazıl, ben’ini derinden etkileyen kumara, tiyatro ve otobiyografik niteliği olan eserlerinde yer verdiği gibi onu hikâyelerine de konu etmiştir. Hikâyelerde kumar, salt bir oyun olarak değil ben’in metafiziksel sorulardan kaçmak için sığındığı bir alanı yahut mutlak hakikati bulmak için zihinsel bir çaba harcadığı ve kendilik bilincine sahip olmak için benliği inşa ettiği düşünsel bir zemini oluşturur. Özne-ben, kumarın mistisizmini yaparak oradan bir yaratıcı fikrine ve din olgusuna ulaşır. Bu çalışmada, sekiz hikâyede yer alan kumarın dünyevî bir alışkanlık olmanın yanı sıra, ben’in dünyasını ele geçirme, onu teslim alma, koşulsuz kendine bağlama ve dış dünyanın varlık alanını öteleme gibi hallerinin metafizik ve tasavvufî bir anlam dünyasıyla kurduğu bağın üzerinde durulacaktır. Kumarın, ben’in yaşantısında metafizik bir âleme geçmek için bir eşik olduğu sonucuna varılacaktır.

Anahtar Kelimeler
Hikâye, Necip Fazıl Kısakürek, kumar, metafizik, tasavvuf

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri