• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


EĞİRDİR VE YÖRESİ AĞIZLARINDAN DERLEME SÖZLÜĞÜNE KATKILAR
Ağız araştırmaları bir dilin söz varlığını belirlemede çok önemli bir yere sahiptir. Türkiye’de ağız araştırmalarının başlangıcı 19. yüzyıla kadar ulaşmaktadır. Ağız araştırmalarının başlangıcından günümüze kadar yapılan araştırmalarla ilgili birtakım eksik ve hatalar ağız araştırmalarının ihtiyaç ve gerekliliğini ortaya koymaktadır. 20. yüzyılda Türkiye’nin birçok bölgesinin söz varlığını derlemek amacıyla Türk Dil Kurumunun başlatmış olduğu halk ağzından söz derleme seferberliğinin bir neticesi olarak Derleme Sözlüğü hazırlanmıştır. Bu sözlük, birçok eksik ve hatalarına rağmen ağız araştırmalarıyla ilgili en kapsamlı çalışma olarak kabul edilmektedir. Anadolu ağızları, söz varlığı bakımından büyük bir zenginliğe sahiptir. Ağızlarda tespit edilen ve tespit edilmeyen söz varlığı Türk dilinin zenginliğinin açık göstergesidir. Derleme Sözlüğünün mevcut söz varlığına katkıda bulunmak amacıyla yapılan bu çalışmada, zengin etnik ve kültürel özelliklere sahip bir ilçe olan Eğirdir ve yöresi ağızlarında kullanılan ancak Derleme Sözlüğünde yer almayan ya da başka bölgelerde tespit edilmiş fakat farklı anlamlandırılmış söz varlıkları sınıflandırılarak verilmiştir. Netice olarak çalışmanın sonuna çalışmanın bir değerlendirmesi mahiyetinde sonuç bölümü ve faydalanılan kaynaklardan oluşan bir de kaynakça eklenmiştir.

Anahtar Kelimeler
Ağız Araştırmaları, Derleme, Derleme Sözlüğü, Eğirdir Ağzı.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri