Özet
CEZA HUKUKUNA DAİR BİR MANZUME: MANZUME-İ NAZARRİYAT-I HUKUK-I CEZA
Bir eğitim-öğretim sürecine yönelik olarak telif, tercüme veya şerh yoluyla kaleme alınan eserler genellikle nesir olarak kaleme alınırken; inanç (din) ve edebiyat/dil ile ilgili temel bilgilerin öğretilmesi amacıyla yazılmış didaktik nitelikli pek çok eserin ise manzum olarak yazıldığı da görülmektedir. Bunların bir kısmı değişik tür ve seviyelerdeki eğitim süreçlerinde ders kitabı olarak da kullanılmışlardır.
Osmanlı Devleti’nde ordu güçlerinden tamamen farklı olacak zaptiye (adlî kolluk/polis) güçlerinin ordudan ayrılması ve ayrı bir teşkilat olarak kurulması sürecinde, zaptiye teşkilatı bünyesinde görev alacak memurların yeni bir anlayışla eğitilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu kuruluşta görev alacak memurların bir kısmı 1307/1891 yılında padişah iradesi ile açılan kursta ilk defa eğitim sürecine alınmıştır. Bu ilk grupta yer alanlardan biri olan Komiser Mustafa, hukukla ilgili derslerde tuttuğu notlardan hareketle, zabit adaylarına Hukuk/ Ceza Hukuku derslerindeki temel kavramları öğretecek ders kitabı hüviyetinde “Manzûme-i Nazariyyât-ı Hukûk-ı Cezâ” isimli manzum eseri kaleme almıştır.
Modern Hukuk ve Ceza Hukuku alanında manzum bir yardımcı ders kitabı olarak kaleme alınmış bu eserin tanıtımının literatüre katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler
manzum hukuk metni, ceza hukuku, manzum ders kitapları, ceza hukuku teorisi, edebiyatta hukuk