• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


STALİN DÖNEMİNDE SÖNEN HAYATLAR: SÜRGÜN VE KADIN
XX. yüzyılda, Sovyetler Birliği’nde, Stalin’in yirmi dokuz yıllık iktidarı döneminde milyonlarca insan hayatını kaybetti. Bu dönemde köylünün toprağı elinden alındı, her şey devlete devredildi. Maddi ve manevi yasaklar başladı. Buna karşı çıkanlar baskı altına alındı, sürgünle, ölümle cezalandırıldı. Stalin tarafından uygulanan sürgünde binlerce Kırım Tatarı hayatını kaybetti. Yine Gürcistan’dan sürülen Mesket Türkleri, hapse atıldı, öldürüldü. M. E. Resulzade tarafından kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti devrilince Azerbaycan Türkleri için de acı yıllar başladı. Rejimi kabul etmeyen, görüşlerini değiştirmeyen aydınlar, generaller kurşuna dizildi. Hayatı sönen sadece onlar değildi. Onların aileleri de takip edilmeye başlandı, çocukları, eşleri, kız kardeşleri işten çıkartıldı, tutuklandı, sürgüne [ceza kamplarına] gönderildi. Kadın kamplarında bulunan kadınların çoğu, Sovyet hükümeti tarafından “antikomünist”, “vatan haini” olarak adlandırılan aydınların hanımları ve kız kardeşleri idi. Tutukluların büyük kısmı, Stalin’in vefatından sonra 1956-1957 yıllarında beraat etti, bir kısmı da ceza kamplarındaki kötü yaşam koşullarına dayanamadı ve hayatını kaybetti. Bu çalışmada, Stalin’in ülkede kurduğu baskı ve terör, Kırım ve Ahıska sürgünü, Stalin döneminde ceza kamplarına gönderilen Azerbaycan kadınlarının sürgün hayatı ele alınmış, kadınlara hapis cezası verilmesinin ve sürgüne gönderilmesinin sebepleri ve gittikleri bölgede, sürgünde veya hapiste yaşadıkları zorluklar gösterilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Türk, Stalin, sürgün, kadın, aydın

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri