• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE GIDA ADLARIYLA KURULAN BİTKİADLARI
Beslenme, sağlık ve barınma başta olmak üzere çeşitli alanlarda yararlanılan bitkiler adlandırılırken kültürde var olan adlar kullanılmıştır. Türkçede bitkiadları (fitonimler) verilirken organ, hayvan, nesne adları, tür, yer adları/yetiştiği yer, gıda adları, hastalık adları ve insana özgü adlardan, benzetmelerden yararlanıldığı görülmektedir. Güçlü bir mutfak kültürü olan Türkler bitkileri adlandırırken mutfak kültürlerine ait adlardan sıklıkla yararlanmışlardır. Bu adlar arasında mutfak aletleri ve gıda adları bulunmaktadır. Gıda adlarıyla oluşturulan bitkiadları incelendiğinde bazı bitkiadlarının yemek adından oluştuğu ya da yemek adıyla aynı adda olduğu dikkati çekmektedir. Bu çalışmada, gıda adlarıyla oluşturulan bitkiadları (fitonimler) üzerinde durulacak ve bitkiadları gıda adlarıyla oluşturulan bitkiadları ve gıda adlarıyla aynı addaki bitkiadları olarak sınıflandırılıp bu adların yapıları hakkında bilgi verilecektir. Çalışmanın sonunda gıda adları ile bitkiadları sözlükleri yer alacaktır. Sözlükte önce kelimenin etimolojisi, sonrasında kelimenin anlamı verilecektir. Yapılan bu çalışma sonucunda Türk mutfak kültürünün bitkiadlarına nasıl yansıdığı ve aynı zamanda yeni bir adlandırma yapılması gerektiğinde Türk kültüründen ve Türkçede var olan kelimelerden nasıl yararlanılabileceği açıkça görülecektir.

Anahtar Kelimeler
Adbilim (Onomastik), Bitkiadbilim (Fitonomi), Adlandırma, Bitkiadı (Fitonim), Türk Mutfak Kültürü, Gıda Adları

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri