• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


TARIK BUĞRA’NIN ESERLERİNDE KÜLLÜK KAHVEHANESİNE YÖNELİK TAHLİLLER
Kahvehaneler, Türk toplumsal yaşamında önemli yer tutar. Kişiler; zaman geçirmek, sohbet etmek, günlük yaşamın stresini atmak gibi şahsi nedenler dışında; aktüel meselelerle ilgili kamuoyunu takip etmek, kamuoyu yaratmak gibi toplumsal nedenlerle de kahvehanelere giderler. Türk yazınının önemli isimlerinden Tarık Buğra, bu nedenlerin neredeyse tümünden etkilenmiş gibidir. O, yaşamının ve poetikasının ana ilkelerini belirmek için, daima toplumsal mekânları tercih eder. İlkelerini, derbeder bir yaşam tarzı ile eş zamanlı kuran Buğra’nın hayatında, İstanbul kahvehaneleri, meyhaneleri önemli yer tutar. Küllük, bu noktada ayrı bir parantez açılarak tahlil edilmesi gereken ilk mekânlardandır. Ünlü edebiyatçılarımız Küllük’te, bir yandan oyun oynarken bir yandan edebiyat âleminin nabzını tutarlar. Şiirler okunur, edebiyat dergileri olgunlaştırılır, fikir alışverişi yapılır, kısacası Küllük’te zengin ve canlı bir edebiyat ortamı söz konusu olur. Tarık Buğra gibi genç edebiyat ilgilileri ise hocalarından feyz almaya, rol modelleri ile birlikte soludukları havadan beslenmeye çalışırlar. Tarık Buğra’nın edebi serüvenindeki bu başlangıç süreci, roman ve hikâyelerine dikkat çekici biçimde yansımıştır. Bu nedenle çalışmada Tarık Buğra’nın Küllük kahvehanesini ne şekilde ve hangi edebi yöntemlerle yaşatmaya ve hatırlatmaya çalıştığı tahlil edilecektir.

Anahtar Kelimeler
Kahvehane, Küllük, Tarık Buğra, Roman, Hikâye.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri