Özet
TARIK BUĞRA’NIN ESERLERİNDE KÜLLÜK KAHVEHANESİNE YÖNELİK TAHLİLLER
Kahvehaneler, Türk toplumsal yaşamında önemli yer tutar. Kişiler; zaman geçirmek, sohbet etmek, günlük yaşamın stresini atmak gibi şahsi nedenler dışında; aktüel meselelerle ilgili kamuoyunu takip etmek, kamuoyu yaratmak gibi toplumsal nedenlerle de kahvehanelere giderler.
Türk yazınının önemli isimlerinden Tarık Buğra, bu nedenlerin neredeyse tümünden etkilenmiş gibidir. O, yaşamının ve poetikasının ana ilkelerini belirmek için, daima toplumsal mekânları tercih eder. İlkelerini, derbeder bir yaşam tarzı ile eş zamanlı kuran Buğra’nın hayatında, İstanbul kahvehaneleri, meyhaneleri önemli yer tutar. Küllük, bu noktada ayrı bir parantez açılarak tahlil edilmesi gereken ilk mekânlardandır.
Ünlü edebiyatçılarımız Küllük’te, bir yandan oyun oynarken bir yandan edebiyat âleminin nabzını tutarlar. Şiirler okunur, edebiyat dergileri olgunlaştırılır, fikir alışverişi yapılır, kısacası Küllük’te zengin ve canlı bir edebiyat ortamı söz konusu olur. Tarık Buğra gibi genç edebiyat ilgilileri ise hocalarından feyz almaya, rol modelleri ile birlikte soludukları havadan beslenmeye çalışırlar.
Tarık Buğra’nın edebi serüvenindeki bu başlangıç süreci, roman ve hikâyelerine dikkat çekici biçimde yansımıştır. Bu nedenle çalışmada Tarık Buğra’nın Küllük kahvehanesini ne şekilde ve hangi edebi yöntemlerle yaşatmaya ve hatırlatmaya çalıştığı tahlil edilecektir.
Anahtar Kelimeler
Kahvehane, Küllük, Tarık Buğra, Roman, Hikâye.