• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


OSMANLI İDARESİNDE ARNAVUTLARDA ARAPÇA ÖĞRETME/ÖĞRENME GELENEĞİ VE MEVCUT DURUM
Bu çalışmanın amacı, Arapça öğrenimi ve öğretiminin Arnavut toplumu ve toprakları arasındaki farklı zaman dilimleri, yönetim sistemleri, savaşlar ve okul-kuruluş aşamaları boyunca geçtiği süreçleri tanımlamaya odaklanmaktır. Bu araştırma, Osmanlılar tarafından yönetilen Arnavutlar döneminden günümüzdeki duruma kıyasen tarihsel bir yaklaşımla gerçekleştirilmektedir. Çalışma, bize Osmanlı İmparatorluğu döneminde Arapçanın statüsünün ne olduğunu ne kadar ayrıcalıklı olduğunu anlatmaktadır. Çalışmamız aynı zamanda Arapça öğretme metodolojisine ışık tutarak, bu yöntemlerin öğrenciler üzerindeki etkisini ve bu süre zarfında kullanılan materyalleri açıklamaktadır. Ayrıca, Arnavutlar arasında İslam kültürünün, Arapça öğrenme/öğretmede, Araplarla ilişkilerinde ve Kur’an-ı Kerim’in onlara karşı büyük prestijli statüsünde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. İslâm’ın Arnavutlar tarafından yoğun kabul görmesi, genel olarak İslam dini ve kültürü ve özellikle de Arapçayı öğrenmekle yakından ilgilendiklerinin bir göstergesiydi. Şimdiye kadar yapılan diğer araştırmalarda, Arnavutluk topraklarındaki Arapçanın Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Şarkiyat Bölümünden ziyade, ağırlıklı olarak dini kurumlarda öğretildiğini görülmüştür. Tüm bunlardan, Arapça öğretiminin birçok kritik aşamadan geçtiği sonucuna varılmıştır. Görüldüğü şekilde, Osmanlı hakimiyeti döneminde, Arnavutlar arasında Arapça öğrenimi daha yoğun bir şekilde sürdürülmüştür.

Anahtar Kelimeler
Arapça öğretimi/öğrenimi, Arnavutluk/Arnavutlar, okullar, Osmanlı İmparatorluğu, Şarkiyat Araştırmaları.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri