Özet
ANAR’IN AK KOÇ, KARA KOÇ ROMANINDA TÜRK DÜNYASININ GELENEĞİNİN İNŞASI
Çağdaş Azerbaycan edebiyatının görkemli simalarından olan Anar Rızayev’in Ak Koç Kara Koç eseri Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonraki dönemde yazılmış bir romandır. Ütopik roman olan Ak Koç, Kara Koç, Azerbaycan Halk Masalı ’’Melikmemmed’’den esinlenerek yazılmıştır. Sosyal, siyasi, kültürel, edebi, bilimsel, ekonomik konuların ele alındığı eserde ütopik ve distopik masallar arzu edilen ve arzu edilmeyen olayları tasvir eder.
İki bölümden oluşan romanın birinci bölümünde ütopik ülke anlayışı vardır. Romanda Türklük bilinciyle inşa edilen bir Bakü söz konusudur. Yazar, Türk Dünyası aydınlarını ölümsüzleştirdiği hayali bir Bakü haritası tasarlar. Bu harita aynı zamanda geniş Türk Dünyası haritasıdır. Birinci ütopik bölümde her fırsatta Türk milletinin milli, manevi bütünlüğünü savunan yazarın Türk Dünyasının inşasına işaret eden düşünceleri yer alır. Birleşmiş Azerbaycan Cumhuriyeti Azerbaycan-Türk milletinin vahit, özgür, demokratik, dünyevi devleti gibi tasvir edilir. Azerbaycan, büyük Türk Dünyasının ayrılmaz parçasıdır. Milliliği koruma, köke dönüş, milli değerlere saygı ilkeleri esastır.
Anar, Ak Koç, Kara Koç romanında Türk Dünyasının inşasına işaret eden düşünceleriyle halkı ortak tarihi ve kültürel miraslara sahip çıkarak evrensel değerler etrafında bir bütün olmaya davet eder.
Anahtar Kelimeler
Anar, ütopya, Türk Dünyası, Bağımsız Azerbaycan, gelenek, milli değerler.