• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


BEHÇET NECATİGİL VE ŞİİR DİLİ HAKKINDA
Bu çalışmada, Behçet Necatigil’in Türkçesi, bünyesinde barındırdığı orijinal özellikler çerçevesinde şiir dili üzerinden incelenmiştir. Necatigil, âdeta şifreli sözlere benzeyen, birçoğu devrik yapıda bulunan mısraları ile sıradan insanların sıradan çevrelerini, ruh hallerini, yaşadıkları muhiti kendine has şiir diliyle, yine kendine has şiir algısından geçirerek mısralarında işlemiştir. Okuru şiiri üstünde düşündürerek sosyal gerçeklikleri ortaya sermiştir. Şiirlerinin diliyle bir mahalle ortamını, başta evleri, caddesi ve sokağıyla, kapıdaki eşikteki insanlarıyla, bakkaldan manava çeşitli mesleklere mensup kişileriyle bir şehir manzarası içinde tasvir etmiştir. Bu üslupla sunduğu ince ayrıntıların ardında kuvvetli bir gözlem gücü ve insana odaklanmış bir tarz vardır. Çalışmada, Necatigil’in şiir dili; muhteva, söz dizimi ve söz varlığı özellikleri açısından incelenerek varılan genel tespitlerin ışığında irdelenmiştir. Bu noktada şairin Türk dili ve edebiyatı tarihi içindeki yerine kısa bir bakış atılmış ve önemli hususlar vurgulanmıştır. Neticede, Necatigil’in şiir dünyası içinde kendisinin şekillendirdiği kendine mahsus dil özellikleri, şiir kitaplarından seçilmiş çeşitli şiir parçaları verilmek suretiyle örneklendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler
Behçet Necatigil, dil, edebiyat, şiir, yazı.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri