Özet
SCHEİNHARDT’IN “DREİ ZYPRESSEN” ADLI ESERİ IŞIĞINDA ALMANYADA YAŞAYAN TÜRK GENÇLERİNİN KİMLİK PROBLEMİ VE BU PROBLEMLERE YÖNELİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Yabancılar Edebiyatı’nın en önemli konularından biri Kimlik Problemi’dir. Scheinhardt’ın incelediğimiz öykülerinde Kimlik Problemi’yle ilgili birçok husus gözümüze çarpmaktadır. Alışılmış ortamdan ayrılmak zorunda kalan, farklı bir dünyada, farklı bir kültürle yaşamak zorunda kalan ve bununla birlikte aile ve çevre çatışması içine giren yabancılar, Kimlik Problemi’nin ortaya çıkmasına neden olur. Farklı bir toplumda yaşayan bu yabancılar zaman içerisinde geldikleri ülkenin kültüründen uzaklaşır ve yabancılaşır. Bu yabancılaşma kendini politik, ekonomik ve dini alanlarda gösterir ve Kimlik Problemi’nin büyümesine yol açar.
Almanya’da yaşayan Türk asıllı edebiyatçıların önde gelen isimlerinden Saliha Scheinhardt, 40 yılı aşkın süredir birçok Almanca eser yazmıştır ve bu yolda birçok ödül kazanmıştır. Bu makalede Saliha Scheinhardt’ın “Drei Zypressen” adlı eserinden yola çıkarak, 1960’lı yıllarda işgücüne duyulan ihtiyaçtan dolayı Almanya’ya göç eden Türk aileleri ve orada doğup büyümüş veya küçük yaşlarda gitmiş olan Türk gençlerimizin yaşadıkları kimlik problemi ele alınacaktır.
Giriş bölümünde Scheinhardt ve Göçmen Edebiyatı hakkında kısaca bilgi verildikten sonra Türk gençlerinin Almanya’da yaşadıkları kimlik problemi ve bunun ortaya çıkış nedenlerini gözler önüne serip, bunlara yönelik çözüm önerilerinin tespiti amaçlanmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Almanya, Türk, Scheinhardt, işgücü, göç, kimlik problemi, Almanya, Türk, kültür, yabancı